Deze week was weer een week van quarantaine en de uitdaging is om productief te blijven. Elke ochtend bedenk ik wat ik vandaag ga doen. Elke week is het een beetje de vraag of ik moet werken of niet. Omdat ik in een cruciaal beroep werk kan ik opgeroepen worden voor een groep waar ik in moet vallen. Deze week ben ik weer niet gebeld of gemaild, dus kon ik mijn eigen plan maken.

Wil je eens lezen hoe mijn dag eruit kan zien? Lees dan eens deze blog.

De dagelijkse taken van melken en voeren van de koeien wordt eigenlijk altijd door mijn boer gedaan en zijn ouders helpen hem daar nog elke dag bij. Zij doen dit gewoon omdat ze het leuk vinden. En dat geeft mij de ruimte om dingen te doen die ik zelf leuk vindt. Maar als je vijf dagen in de week zelf je dag moet plannen vraagt dat wel wat discipline. (Mijn boer doet dit trouwens altijd, zijn eigen dag indelen.)

Motivatie

De ene dag ga ik enthousiast aan de slag. Ik spring uit bed, voel me productief en heb allemaal plannen die ik dan ook ga uitvoeren. Maar er zijn ook dagen dat ik niet goed op gang kom. Ik weet dan niet waar ik moet beginnen en doe dus maar niks want morgen is er weer een dag. Het komt dus aan op discipline.

Wat mij erg helpt is lijstjes maken en deze lijstjes ook volgen, een appje sturen naar mijn familie om elkaar tips te geven wat je allemaal kan doen om jezelf bezig te houden en je niet te vervelen. Deze week stond onder andere op de lijst; auto’s wassen, ramen lappen en schoonmaken. Schoonmaken staat elke week op de lijst…

De meeste dingen op de lijst probeer ik in een week te doen. Op zaterdagavond of zondagavond is het tijd om de balans op te maken. En dan mag ik een nieuwe lijst voor de nieuwe week maken. Fijn om dat dan even te doen. Ik maak hier vaak een speciaal momentje van. Het kleine boerinnetje ligt al in bed en ik neem even de tijd met een kopje thee en mijn agenda om een nieuwe lijst te maken. De nieuwe lijst komt natuurlijk op een nieuwe bladzijde en ziet er keurig uit. Noem het gek maar het geeft mij rust en overzicht voor die lege lange week.

Lijst om mijn week productief te plannen voor binnen en buiten
ja, daar staat echt poep, de vogels hier snappen het nog niet helemaal… Dus ik lap de ramen met water en doe alleen de ramen waar poep op zit.

Buiten productief

Het is heerlijk dat ik op een boer boerderijwoning want daardoor is er de ruimte om elke dag naar buiten te gaan. De ruimte om elke dag buiten ook iets te doen zonder dat ik mensen tegenkom. Naar buiten staat dan ook elke dag op de lijst!

Mijn lijstje bestaat dus ook uit twee onderdelen; dingen voor buiten en dingen voor binnen. Elk onderdeel krijgt een nummer, en die nummers zet ik dan weer ergens op een dag in de week. Is het gedaan? dan streep ik het af, dat geeft altijd een lekker productief gevoel.

Dan vordert de week, elke avond streep ik dingen af en schrijf ik dingen erbij. En zo wordt mijn agenda weer een rommeltje. Maar dan komt weer die avond dat ik de rust neem om mijn nieuwe lijst te maken, met nieuwe taken en nieuwe afspraken.

en zo deel ik met nummers de taken in, lekker productief

Productief en Overzicht

Op deze manier hou ik overzicht voor mezelf en dat vind ik fijn. Ik hou van lijstjes en het geeft me motivatie om de dag goed te gebruiken en niet teveel op sociale media te zitten en films te kijken. Hoewel het niet elke dag lukt om me te houden aan de lijst, vaak lukt het wel om genoeg dingen te doen om een voldaan en productief gevoel te hebben aan het einde van de dag.

Wat doe jij?

Wat doe jij om een voldaan gevoel te hebben aan het einde van de dag nu je nergens heen kan? Ik vind het leuk als je hieronder een berichtje achterlaat om te laten weten wat jij doet. Zo kunnen we elkaar helpen en ik kan dan misschien weer wat nieuwe dingen op mijn lijstje zetten, want ook aan die creativiteit komt een einde.

Deze blog is herzien in maart 2022.