Het nadeel van het boerenleven

Het boerenleven heeft ook nadelen… Ik haat niks van mijn leven hier, maar er zijn zeker dingen die niet leuk zijn. Elk voordeel heeft een nadeel. Zo ook het leven op de boerderij. Deze blog hoort bij een tweeluik. Hierna komt een blog online over waarom ik van mijn leven hier hou. Dus eerst het zuur, daarna het zoet.

1# ver weg

Alles is altijd ver weg. Ik kan bijna nergens in 10 minuten naartoe fietsen. Vaak ga ik met de auto en zelfs een kleine boodschap duurt altijd langer dan je denkt. Dat is wel echt een nadeel, ik mis het soms wel dat je lopend naar de supermarkt kunt en zo weer terug bent.

op de boerderij inkuilen als de zon onder is, is soms wel een nadeel omdat je soms gewoon wil slapen
tot de zon onder is zijn we soms nog gras aan het inkuilen

2# het weer en werktijden

Ik heb op sommige uren van de dag een totaal afwezige man terwijl hij toch thuis is. Maar daar mag ik eigenlijk niet over klagen want er zijn ook vrouwen die hele dagen een afwezige man hebben. Toch vind ik dit wel een nadeel, thuiswerken lijkt altijd heel toegankelijk maar dat is het vaak niet. Ook moeten we soms eerder weg van feestjes of komen we later aan door deze pieken in werkdruk. Ik vind dat soms erg jammer.

hooi binnenhalen met mooi weer is geen nadeel als je van teamwork houdt!
hooi binnenhalen doen we het liefst in de zonneschijn

Een boer is afhankelijk van het weer. Wij doen ons gras zelf maaien en dan inkuilen. Maar daarvoor zijn we heel afhankelijk van het weer. Als het regent kan het niet, en dan zijn opeens de voorspellingen goed en dan is het ook zover. Het weer houdt geen rekening met verjaardagen, trouwdagen en vakanties.

En dan heb ik het nog niet over hoe de zorg van weinig regen, teveel wind en extreme regenval de sfeer en gesprekken kan beïnvloeden.

3# de “frisse” lucht

Het weer is goed en je zit lekker buiten te genieten, je was wappert aan de lijn, een topdag! Maar dan rijdt er een trekker voorbij en het kleine boerinnetje zwaait vrolijk (want ze denkt dat papa in elke trekker zit.) Maar dan komt het, de lucht! Het is tijd op de boerderij om mest uit te rijden en dat betekend stank, koeien stinken niet, maar hun uitwerpselen zeker wel! Sorry, maar dan ben ik toch niet zo blij. En hoewel er regels zijn hoe de mest geïnjecteerd moet worden in het land, ruik je het toch. Bah! Ik denk niet dat ik daaraan wen.

4# baaldag

nooit een baaldag op de boerderij kan een nadeel zijn
Soms wil je gewoon chillen

Soms heb je zo’n dag dat je gewoon binnen wil blijven, series wilt kijken en pizza wilt eten. Op een boerderij kan dat niet, je kan niet een hele dag balen (wat ook niet goed voor je is, haha). Er zijn altijd dieren die wachten op verzorging. Er is altijd werk te doen. Dus heb ik baal-uurtjes, want dat kan wel. Na het ontbijt tot de koffie kan je heerlijk balen, maar daarna moet je er weer tegenaan. Dat is verschrikkelijk, maar vaak ook mijn redding 😉

Deze blog is herzien in maart 2022
Deze blog is de eerste deel van een tweeluik. In het tweede deel beschrijf ik wat ik nu allemaal wel leuk vind aan de boerderij (lees deze hier)