In Amerika, India en nu ook Canada laten ze melk in sloot lopen! (april 2020) Niet een beetje melk dat gemorst wordt. Nee, echt hele vrachtwagens vol met melk lopen leeg op het land. Al het melk wat er is. Niet per ongeluk, maar expres.

Als je hier meer over wilt weten, lees dan bijvoorbeeld een bericht via deze link

Gelukkig is dit niet aan de orde in Nederland, wat een strop zou dat zijn. Een goed product gewoon weg laten lopen. Niet omdat de mensen het niet willen, maar omdat er niet genoeg mensen zijn om het te verwerken. Gelukkig is in Nederland besloten dat alles rondom de voedselproductie gewoon door moet gaan. In Nederland zal altijd eten zijn. Dat hebben we besloten na de tweede wereldoorlog. Er zou nooit meer honger komen in Nederland. En dat houden we nu al 75 jaar vol. Er is altijd genoeg, meer dan genoeg.

Daarom hoeven we niet te hamsteren, alleen tijdens de hamsterweken van de AH, en is ons leven goed. We kunnen elke dag vers koken en kiezen uit heel veel verschillende smaken chips. Ik ben er trots op dat we in Nederland ook een indrukwekkende zuivelafdeling hebben in elke supermarkt, heb je wel eens geteld hoeveel smaken vla, joghurt en kaas er zijn?

Onze melk

Onze melktank wordt om de drie dagen geleegd door een grote vrachtwagen met zo’n tank erop. Bij ons loopt de melk dus niet in de sloot. Wanneer ze de tank niet regelmatig zouden legen, is er geen plaats meer voor nieuwe melk. Je kan een koe niet zomaar een keer niet melken, dat is geen pretje voor de dieren. Als je je partner even vraagt hoe stuwing voelt, of je zelf nog even herinnert hoe dat was na de bevalling, dan weet je genoeg. Te laat melken = dierenleed, en dat krijgt de boer niet over zijn hart. En dat is ook niet wat de burger wil. Dus loopt de melk in Canada in de sloot.

Onze melktank die elke 3 dagen geleegd wordt door de melkrijder en het gaat dus niet in de sloot.
Een lege melktank, te zien aan de zwarte dop die erop zit.

Onze melkrijder komt vroeg, en voor negen uur is de tank leeg. Nou weet ik niet hoe jouw ochtenden eruit zien, maar ik start graag rustig op als ik niet hoef te werken. Ik heb er erg aan moeten wennen dat de melkrijder wel elke dag vroeg begint, en dus gewoon alle melk meeneemt (en dat is goed).

Wil jij weten hoe wij melken? lees dan onze blogserie over het melken. klik hier voor deel 1.

Wanneer ik om 10 uur de koffie inschenk, is het toch een gek moment als je er achter komt dat er, op deze boerderij vol met melkkoeien, geen druppel melk te vinden is. Dan heb ik gefaald als boerin, dus nu ben ik alert op de melkrijder.

het melkemmertje in de koelkast en niet in de sloot
Het emmertje met melk in onze koelkast

Want wij drinken koffie met veel melk. Ik kook graag pap als toetje na de warme maaltijd. Griesmeel, havermout en custardpap zijn hier dagelijkse kost. De boer werkt hard en moet goed eten. Maar het allerlekkerste is zelfgemaakte chocoladevla! Precies zoet genoeg, precies genoeg chocolade, het liefst met slagroom… mmm! Ik kan niet beschrijven hoe het voelt als ik helemaal klaar sta om lekkere chocoladevla te koken en de melk is op!

Dus ben ik alert in de ochtend en kom voor de melkrijder het erf op. Ik moet wel, anders mis ik het beste van dit leven.

Dit artikel is herzien in maart 2022