Zelf yoghurt maken is niet helemaal nieuw voor mij. Een aantal jaren geleden deed ik dit ook al regelmatig, het is namelijk supersimpel! Nu heb ik tijd om allerlei dingen rustig te ontdekken, of te herontdekken. Ik probeer me te richten op dingen die passen bij een eenvoudig leven zonder gedoe. Yoghurt maken was voor mij één van de eerste dingen die ik graag weer wilde oppakken.

Waarom zelf yoghurt maken?

Ik hoor je denken, zonder gedoe is toch gewoon yoghurt kopen? Zelf maken is gedoe! Maar zo werkt het voor mij dus niet. Ik ben niet zo dol op boodschappen doen en sta wel graag in de keuken (Mijn kinderen houden wel van boodschappen doen, die lopen graag met zo’n karretje rond en staan daarbij regelmatig een gangpad te blokkeren…)

Het meest vervelend aan boodschappen doen vind ik gewoon dat ik van het erf af ben. Gedoe. Spullen pakken, lijstje maken, halve dag voorbij etc. Dus liever doe ik het niet en blijf ik gewoon thuis, daar is ook genoeg te doen. MAAR ik wil wel lekkere yoghurt 😉

Een yoghurt-ritme

Het is goed om je te beseffen dat ik al een tijdje aan het zoeken ben hoe deze lekkere yoghurt past in ons dagelijks ritme. Het nadenken is er dus eigenlijk niet meer bij. Ik weet hoe laat ik moet beginnen en de stappen gaan eigenlijk vanzelf en kosten daarom heel weinig moeite. Ik heb geprobeerd om voor mezelf een ritme te ontwikkelen met zo min mogelijk gedoe. Het kan dus heel goed zijn, dat als je dit thuis gaat proberen, je een paar keer de cyclus moet doorlopen voordat je zelf een passend ritme hebt gevonden.

Zelf yoghurt maken zonder gedoe is, zodra je een goed ritme hebt, een makkie!

Voordelen van zelf yoghurt maken

De voordelen zijn voor ieder natuurlijk verschillend, maar dit zijn de voordelen voor ons. Misschien zijn het voordelen die voor jou helemaal niet van toepassing zijn, maar misschien ook wel 😉

Voordelen:

 • Het is de allerlekkerste yoghurt
 • Bij mij is zelfgemaakte yoghurt over het algemeen niet zuur (suiker o.i.d. is daarom ook niet nodig)
 • lekkere stevige yoghurt (mijn favoriet)
 • Ik hoef niet de deur uit
 • Voor ons is het goedkoper dan yoghurt kopen, het kost alleen tijd
 • Van de restproducten kan je ook weer allemaal lekkere dingen maken!

Nadelen van zelf yoghurt maken

Ook de nadelen zijn natuurlijk persoonlijk. De tijdsinvestering is niet heel groot, maar de planning is wel belangrijk. Anders kan het zomaar zijn dat je even zonder yoghurt zit. Maar ja dat zal dan misschien ook wel eens gebeuren als je te laat naar de winkel gaat 😉

Nadelen:

 • Het kost even tijd, dus een goede voorbereiding is belangrijk
 • een goede planning is handig, want er is regelmatig wachttijd (deze wachttijd zit in ons ritme verwerkt, maar pakt voor jou misschien heel anders uit.)
 • Je houdt wat restproducten over, als je niet van weggooien houdt dan is de vraag wat je daar dan weer mee doet… Je kan dit ook zien als een uitdaging 😉
 • Je moet even zoeken naar een ritme wat bij jou past! Ook de smaak en bijvoorbeeld lekkere stevigheid van de yoghurt kan even een persoonlijke zoektocht zijn.

Aan de slag

wat heb je nodig:

 • (rauwe) melk
 • een beetje yoghurt (let op! Ik gebruik regelmatig een restje van mijn eigen zelfgemaakte yoghurt, maar af en toe begin ik met een nieuw restje yoghurt uit de winkel om zeker te weten dat er geen gekke bacteriën mijn yoghurt insluipen.)

en wat spullen…

 • pan of slowcooker
 • garde
 • voedselthermometer
 • zeef (als je van extra dikke yoghurt houdt)
 • (kaas)doek (als je van extra dikke yoghurt houdt)

Dus aan de slag! Omdat wij een eindeloze voorraad melk hebben, is een begin snel gemaakt. Voor mij begint het met een loopje naar de melktank om twee grote weckpotten te vullen met verse rauwe melk.

Stap 1 (alleen bij rauwe melk)

De melk zet ik (in gesloten potten) in de koelkast en laat ik zo een paar uur staan. Meestal haal ik de melk ’s avonds en dan is zo ’s ochtends klaar voor de tweede ronde. Dat is een ritme dat bij ons gezin past.

stap 1 verse melk klaarzetten #homemade #huisgemaakt

Stap 2 (alleen bij rauwe melk)

De volgende ochtend is de room van de melk gescheiden. De room schep ik met een juslepel eraf. Zo wordt de yoghurt iets minder vet. De room kan ik weer voor andere dingen gebruiken. Je kan heel goed zien dat de room en de melk gescheiden zijn en bij het afscheppen zie je op een bepaald moment dat je niet meer alleen room schept maar ook melk. Dat is het punt dat ik vaak stop, een beetje room in de yoghurt vind ik geen probleem. Maar deze stap hele afroomstap kan ook gerust worden overgeslagen voor een extra vette en dus romige yoghurt!

stap 2 melk afromen #homemade #huisgemaakt

Stap 3 (alleen bij rauwe melk)

Vervolgens verhit ik de melk die ik overhoud tot ongeveer 85 graden. Dit doe ik omdat ik werk met rauwe melk. Koop jij je melk gewoon uit de supermarkt dan kan je deze stap dus ook overslaan. Waarom ik wel verhit? Lees deze blogserie over rauwe melk of onthoud gewoon dat sommige bacteriën toch beter niet in je yoghurt kunnen zitten.

Je kan de melk op meerdere manieren verhitten. Je kan haar gewoon in een pan opwarmen, dit gaat redelijk snel, maar je moet er wel goed bij blijven staan. Maar als je een eenvoudige manier wilt waarbij je weg kunt lopen of gewoon een beetje lui bent, zoals ik, en de tijd wat minder een probleem is, kan het ook heel goed in de slowcooker. Ik heb ontdekt dat mijn slowcooker na 2 tot 2,5 uur op LOW de temperatuur van 85 graden heeft bereikt. Ik gooi de melk er dus in, zet een wekker en loop weg om iets anders, hopelijk iets nuttigs, te doen.

rauwe melk verhitten tot 85 graden #homemade #huisgemaakt

Stap 4

Als de melk het punt van 85 graden bereikt heeft, is het tijd om te wachten en de melk te laten afkoelen tot ongeveer 45 graden. Als jij niet eerst tot 85 graden hoefde te verhitten (omdat je geen rauwe melk gebruikt), verhit je gelijk tot 45 graden.

Tijdens het afkoelen ontstaat er een vel, je kan dit eraf scheppen, maar ook gewoon er doorheen roeren. Net wat je lekker vindt, of lekker lijkt.

Stap 5

Zodra de melk 45 graden is, kan je er wat yoghurt doorheen roeren met een garde. Er zijn op internet allerlei verhoudingen te vinden hoeveel yoghurt je er doorheen doet op hoeveel liter melk. Google er vooral op los, maar volgens mij komt het niet zo nauw. Ik heb een potje wat ik vul met verse yoghurt en dat kiep ik er gewoon helemaal doorheen.

Goed roeren met de garde zodat de yoghurt en de melk goed gemengd zijn.

Stap 6

Vervolgens kan je het yoghurt-melkmengsel terug doen in de grote weckpotten of in de slowcooker laten zitten. Ik pak alles goed in, in een (fleece)deken en stop het in de oven (DIE UIT IS!!!). Waarom dan in de oven? Daar blijft het lekker warm! Het is de bedoeling dat het mengsel zo lang mogelijk lekker warm blijft zodat de yoghurt goed kan fermenteren.

Ik doe er vaak een fles met lekker warm water bij om de temperatuur nog even warm te houden, maar dit is niet perse nodig. Wil je het niet de oven stoppen? Het kan ook in een bed, of een plastic bak of een andere warme plaats, bijvoorbeeld bij de kachel.

Laat het mengsel hier minimaal 8u inzitten, langer mag ook! Ga even iets leuks doen 😉 Of zorg dat je het tegen de avond klaar hebt, zoals ik doe, en ga lekker naar bed.

de dikke yoghurt scheidt van de wei #homemade #huisgemaakt
Je ziet hier goed de dikke yoghurt en de vloeibare wei

Stap 7

De volgende ochtend (in mijn geval) doe ik de laatste stappen. Ik pak mijn melk-yoghurtmengsel uit de warme plaats en je ziet dan wel gelijk dat het al lekker dik geworden is, maar je ziet ook wat vloeistof. Je kan nu alles door elkaar scheppen en koel zetten. MAAR…

Je kan het mengsel ook door een (kaas)doek laten lopen, dan loopt de vloeistof eruit en krijg je echt lekkere dikke yoghurt/hangop. Ik doe dit vaak nog wel even, want dat vind ik het lekkerste. Ik laat het mengsel een half uurtje uitdruppelen en schep dan de yoghurt in een glazen pot en stop deze in de koelkast. Zodra ze lekker koud is, kan het snoepen beginnen!

de lekkerste yoghurt staat uit te lekken zodat het een stevige dikke romige yoghurt word #homemade #huisgemaakt

Extra’s

Je kan deze nu al heerlijke yoghurt nog wat extra’s geven. Herinneren jullie je deze zelfgemaakte muesli nog? Ik maak hem nog steeds, met soms een wisselende samenstelling, maar het maakt deze yoghurt helemaal af!

Maar een andere extra is natuurlijk dat je nog smaken kunt toevoegen. Denk aan vers fruit of jam voor een heerlijke vruchtenyoghurt. Experimenteer jij met koffiesmaak of misschien wel stukjes chocolade? Laat het weten!

de lekkerste yoghurt #homemade #huisgemaakt