De zomer is hier! Het speelt al een tijdje door mijn hoofd om jullie ook mee te nemen in wat ik eigenlijk doe met de kinderen en hoe leuk is het om dit te doen na aanleiding van de seizoenen?

Onze kinderen zijn natuurlijk engeltjes en soms kleine bengeltjes. Maar elk seizoen heeft zijn eigen charme. Eerder schreef ik een blog over gratis buiten-activiteiten die je kan doen met je kinderen. Nu een blog speciaal voor activiteiten die wij met de kinderen ondernemen in de zomer, bij ons op de boerderij, maar veel dingen kan je zelf natuurlijk ook doen.

Let op: Deze blog gaat over een persoonlijke opvoedstijl. Jouw opvoedstijl kan natuurlijk heel anders zijn, met andere normen en waarden. Lees deze blog dan niet of ter inspiratie. Mijn verhaal is niet hoe het zou moeten, maar hoe wij het graag willen voor onszelf en onze kinderen.

Het is zomer!

Het is zomer, dat betekent mooi weer en warme dagen. En dat betekent bij ons, zonder twijfel, naar buiten! Terwijl ik nog druk ben met de morgentaken, staan de meiden al te trappelen voor de deur of ze eruit mogen. Ze vinden het heerlijk om buiten te zijn, er is daar ook zoveel te doen!

1. Vrij spel

Het eerste wat ik heel veel stimuleer deze zomervakantie is eigen vrij spel. Ga naar buiten en kijk wat je vind. Wij zijn gezegend met een mooie omheinde tuin waar ze eigenlijk geen kwaad kunnen. Wat oude pannen en een zandbak zijn regelmatig een nieuwe set voor hun spel. Ze spelen huisje, winkeltje en er worden koeken gebakken. Ik vind het extra leuk als ze bezig zijn met sensopathisch spel, het voelen en ontdekken, dus ze kliederen wat af met water en zand, maar ook vers gemaaid gras, stenen en andere schatten die ze overal vinden.

Om te voorkomen dat er van alles mijn huis in komt, hebben we een tafel op de deel waar alle schatten verzameld worden die niet meegaan naar de zandbak. En we dragen in de zomer alleen maar oude kleding, die ik aan het einde van de zomer waarschijnlijk weg kan gooien. Iets aan de voeten is ze vaak teveel moeite maar in de tuin kunnen ze prima op blote voeten gelukkig.

Vrij spel kan natuurlijk ook binnen en dat doen we vooral op de regenachtige dagen. Op het moment bied ik weinig speelgoed aan om het naar buiten gaan extra te stimuleren, maar het valt mij op dat ze zich op de natte dagen prima vermaken met een paar puzzels en wat tekenpotloden. En in de regen spelen is ook leuk…

Verveling

Ook mijn kinderen vervelen zich regelmatig. Omdat het zomer is probeer ik zo min mogelijk gebruik te maken van de schermen, er is zoveel te zien en te ontdekken! Ik heb voor mezelf een soort afspraak dat ik ze zich 10 minuten laat vervelen. In die tijd biedt ik wat ideeën aan en laat ze gewoon even jengelen en rondhangen. Mocht dat niet helpen, kan wat eten aanbieden soms helpen en anders toch heel eventjes een schermpje.

2. Helpen in de Zomer

Papa of mama helpen is een belangrijke tweede activiteit, maar wel één waarvoor ik altijd even moet schakelen. Bij vrij spelen heb ik als mama heerlijk mijn handen vrij om allerlei klussen op te pakken en netjes af te ronden. Kleine helpers vertragen dit proces enorm en regelmatig stagneren we helemaal…

Wij vinden helpen wel heel erg belangrijk en willen het daarom een plaats geven in ons ritme, ook voor de kinderen. Een boerderij runt zichzelf niet, koeien voeren zichzelf niet en ook de melk komt niet vanzelf. We hebben een grote tuin en een groot huis. Alles luxe en mooi en we zijn super dankbaar, maar met al die mooie dingen komen ook allerlei taken kijken.

Wat doe jij?

Zo heeft iedereen zijn eigen situatie en ieder huishouden zijn eigen uitdagingen. Hoe interessant is het om te kijken welke taken je kinderen samen met jou kunnen doen? of je zelfs aan je kinderen kunt overdragen? Niet omdat je lui bent, maar omdat je je kinderen wilt voorbereiden op de toekomst en in mijn geval ook omdat ze het heel graag willen!

papa helpen

Papa helpen is heerlijk voor mama, want dan zijn de meiden gewoon met papa mee in bijvoorbeeld de trekker of ze drentelen ergens om hem heen op het erf. In ieder geval hoef ik er niet op te letten 😉

mama buiten helpen

Maar mama helpen is ook leuk en vaak erg gezellig! In deze zomer helpen de meiden mij heel veel in de moestuin. Ze plukken bonen, doppen de erwten of lopen rond met een schoffel (en mogen alleen schoffelen waar mama het zegt). Ze worden zwart als roet, maar leren alles over groenten en waar ze vandaan komen. En als ik heel eerlijk ben? Ze helpen echt goed! Ze vinden het leuk om in de zwarte grond te stappen en de oogst binnen te halen.

Natuurlijk moet ik even de tijd nemen om het ze uit te leggen. Het duurt vaak langer, zeker als ze net beginnen, en soms gaat het ook gewoon mis en hebben we een paar planten minder. Maar ik moet zeggen dat dit laatste echt weinig gebeurd.

Ook voeren we samen de kippen met restjes uit de keuken, en dan halen we gelijk de eieren uit het hok. Dit is vooral een favoriet van onze jongste, al vind ze de nieuwsgierige kippen wel spannend. En ook een favoriet is samen gazon maaien, allemaal op de tuintrekker en goed vasthouden!

Mama binnen helpen

Binnen is er natuurlijk ook genoeg te doen. De meiden helpen met boodschappen opruimen, want ze weten van bijna alles waar het hoort. Ze roeren in pannen en helpen met mixen. We maken lekkere dingen zoals koekjes, maar vooral helpen ze met de gewone dingen.

Nu er veel uit de moestuin komt, helpen ze ook met bijvoorbeeld bonen breken die ik gepunt heb. Is dit allemaal verplicht? Absoluut niet! Heb je geen zin meer, dan ga je weer lekker spelen of papa helpen. Maar de praktijk leert dat ze er graag bij zijn als ik lekker bezig ben.

bonen breken voor mama na de zomer-oogst
Bonen breken nadat mama de puntjes eraf heeft gehaald

Mijn leerpunt is dan vooral om rustig aan te doen en de tijd te nemen om ze iets nieuws te leren. Want wat wil ik het liefste mijn to do list gewoon afwerken. Ze helpen graag, leren voorzichtig doen met hete pannen (en branden zich soms terwijl ze dit leren) en leren ook samenwerken met elkaar en met mama natuurlijk.

mama helpen kan zomer en winter
Leren bestek uit de vaatwasser netjes op te ruimen
(mama haalt eerst de scherpe messen eruit natuurlijk)

Verplicht helpen

Toch moeten de meiden ook wel verplicht helpen hoor! We wonen op een boerderij en er zijn wel 1000 taken die elke dag moeten gebeuren. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen leren dat de dingen niet vanzelf gaan.

Er moet nu eenmaal soms speelgoed opgeruimd worden en mama kan niet alles alleen doen. Maar we maken er iets gezelligs van en doen het met elkaar, dat maakt het allemaal makkelijker. Vaak doe ik een groot “opruimmoment” en daarna een kleine beloning, zoals gezellig samen iets drinken met wat lekkers of een klein filmpje.

klusjes

De oudste doet elke dag een klusje voor papa of mama, hiermee kan ze een sticker verdienen voor een beloning. Soms is het een klein klusje, zoals eieren halen of de lakens van je bed trekken. Soms is het een groter klusje zoals mama helpen om een kruiwagen te vullen met onkruid (Dit doet ze dan in 2 stukken en ik wijs precies aan welke stapel zij erin mag doen.)

Op dit klusje ligt ook geen druk, hier doet de beloning zijn werk. De beloning motiveert om het toch te doen of af te maken. En als je vier bent mag je ook onderhandelen met je ouders en wil papa of mama ook altijd nog wel helpen natuurlijk!

De beloning is bijvoorbeeld een morgen naar de speeltuin, of iets anders waar ze zin in heeft. En daar genieten we dan allemaal weer van!

3. Er op uit in de Zomer

De zomer is voor ons niet de tijd om weken aan het strand te liggen of naar een vakantieoord te trekken. Op de boerderij is het de drukste tijd van het jaar! Maar druk of niet, we hebben wel 2 kinderen die het leuk vinden er af en toe op uit te gaan. (We hebben eind juni nog wel een heerlijke week vakantie genomen.) Maar wat doen we dan deze zomer?

lekker spelen in het zand tijdens onze zomervakantie

Een korte impressie van onze uitjes 😉 We hebben een strippenkaart gekocht bij een speeltuin in de buurt om regelmatig een ochtend even lekker te spelen, we bezoeken familie (we hebben nogal wat jarigen in de zomervakantie) of we hebben een logeetje. Een favoriet van mama is gewoon lekker struinen door een kringloopwinkel, of een zondagmiddag er op uit met de bakfiets en een picknick.

Een favoriet van de meiden is op dit moment het inkuilen van gras (lees deze blog om daar meer over te weten te komen), want dan komt er familie helpen en rennen ze tot laat in de avond rond met neefjes en nichtjes. Maar dan zijn we er niet op uit, want dat is gewoon thuis, maar voelt wel echt als vakantie voor hen!

# sneakpeek: Wat leert mama?

Ik zou mezelf niet zijn als ik vind dat ik zelf ook moet blijven ontwikkelen ondanks mijn huidige focus op eenvoud en rust. Dus waar hou ik mij mee bezig? 
Behalve genieten van mijn kinderen? Genieten van de rust en het kalme ritme van de boerderij. De herkauwende koeien in de stal, de zwarte voeten en handen van mijn kinderen die optimaal genieten en ontdekken? Laten we zeggen dat ik dankbaar ben voor alles wat ik krijg.
mama's eigen zomerproject
Maar toch heb ik wel een klein projectje gevonden. Ik heb een zuurdesemstarter gemaakt en ben daar druk mee aan het experimenteren en een ritme mee aan het vinden. Hopelijk kan ik daar een volgende blog wat meer over delen, tot dan!

Hoi! Ik ben Corrie, volg je mij al op mijn zoektocht naar een ritme op de boerderij van een gezond en eenvoudig leven, zonder gedoe?
Met tijd voor elkaar in een omgeving die stimuleert om nieuwe dingen te leren en te ontdekken voor groot en klein.
Regelmatig post ik op mijn facebookpagina of abonneer je op deze blog.