Elke dag probeer ik samen met de kinderen naar buiten te gaan en daarom heb ik alle gratis activiteiten voor buiten onder elkaar gezet. Daarbij heb ik vooral gedacht aan de peuter, want die heb ik zelf ook.

Buitenlucht is gezond, we worden er allemaal vrolijker wordt, maar de hoofdreden is eigenlijk dat een peuter (de mijne in ieder geval) gewoon veel gezelliger is als ze er even uit kunnen. Lekker uitwaaien!

Wij wonen op een boerderij dus daarom is het relatief makkelijk om elke dag even naar buiten te gaan. Maar ook als je gewoon in een rijtjeshuis woont, of misschien een flatje met een fantastisch uitzicht, zijn er heel veel leuke dingen buiten te doen met je peuter.

In de zomer vermaken peuters zich heel eenvoudig in de zonneschijn met wat water en een emmertje. Je zit ernaast op een stoel en klaar! Maar nu komen de koude (heus wel zonnige) dagen eraan en wat doe je dan buiten? Ik heb even mee gedacht en wat gratis activiteiten onder elkaar gezet.

Eruit!

Het begint met een goede planning zodat de kinderen uiteindelijk tegelijk klaar staan om naar buiten te gaan. Kleed ze naar het weer, vergeet geen sjaal of een paraplu. Denk er ook aan dat de kleding vies kan worden en misschien zelfs wel kapot, een overal is voor ons de oplossing . En dan gaan we eruit!

Waar naartoe?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar je heen gaat. Je peuter is al dolgelukkig dat jullie samen op pad gaan, wij volwassenen vinden het belangrijk dat het “nuttig” is of een doel heeft. Gewoon naar het dichtstbijzijnde speeltuintje of een boodschap doen, vinden peuters al fantastisch.

Rondom het huis

1. Klusjes

Rondom het huis is er ook al veel te beleven voor een peuter. Ze kunnen met weinig tevreden zijn. Samen klusjes buiten doen is al entertainment. Op de boerderij zijn altijd genoeg klusjes te doen maar elke tuin heeft onderhoud nodig. Denk aan plaatsje vegen (een favoriet bij ons thuis!), de hond uitlaten, de ramen wassen, onkruid wieden etc. Denk ook aan hout halen voor de kachel, bladeren vegen op een grote berg (ook leuk om te spelen) of de brievenbus legen.

Je hoeft voor je peuter geen speciale dingen aan te schaffen om je te kunnen helpen (het mag natuurlijk wel). Ramen lappen kunnen ze prima met een doekje van jou, vegen kunnen ze met stoffer en blik en denk zo creatief verder in kleine dingen die ze kunnen gebruiken om je te helpen.

Het enige wat wij mogen doen, is de tijd nemen en loslaten dat het iets minder netjes wordt en ongetwijfeld iets langer duurt. Doe je dat? Je zal verbaasd zijn hoe snel je peuter keurig netjes kan vegen! Ik was dat wel in ieder geval.

2. Zelf rommelen

Misschien houdt jouw kind wel van zelf rommelen. Een modderkeuken is dan een goed idee. Spaar wat oude boterbakjes bij elkaar of scharrel ergens wat oude pannen bij elkaar en de basis is er. Vul bakjes met zand (en eventueel water) maar ook kastanjes, eikels, steentjes etc. zijn mooie materialen om mee te “koken”

3. Winterhuisjes maken

GRATIS peuteractiviteiten BUITEN - overwinterplaats voor dieren - insectenhotel

Zoek uit wat vogeltjes fijn vinden in de winter, waar de egeltjes kunnen overwinteren en maak speciale winterplekjes voor de dieren in de tuin. Internet is een informatiebron, maar natuurlijk is de bibliotheek hier ook een mooie bron van informatie. En daar ga je dan op de fiets naartoe, ben je gelijk weer lekker buiten.

Wandelen & Fietsen

Wandelen of fietsen is een eenvoudige gratis manier om een frisse neus te halen. Je kan gewoon naar eigen inzicht een rondje maken of samen naar de glasbak gaan. Om wandelen afwisselend te maken denk dan bijvoorbeeld aan “wandelopdrachten geven”. We gaan hinkelen, we gaan rennen, we staan als een boom etc.

Wil je iets meer georganiseerd of entertainment denk dan aan een routewandeling (er zijn super veel leuke routes overal al uitgezet). Voor peuters zijn bijvoorbeeld de kabouterpaden een favoriet. (Hou de website van bijvoorbeeld natuurmonumenten in de gaten. Er worden allerlei leuke gratis dingen georganiseerd voor peuters en hun familie.)

het weer

Een persoonlijke favoriet van mij is de regenwandeling. Wacht op een lekkere regenachtige middag. Hijs je kind in een goed regenpak en laarzen en ga lekker samen in de plassen stampen!

4. Een eindpunt

Fiets of wandel gewoon naar een veldje, een bos, een sluis of wat voor een leuke bestemming je maar kunt verzinnen. Neem een bal mee, een bellenblaas, een emmertje of tasje voor schatten die gevonden worden en eventueel een kleed of iets anders te spelen. Zoek een bankje voor jezelf en je kind zal zich vanzelf vermaken. En je krijgt er natuurlijk ook niks van als je zelf even meevoetbalt 😉

Je kan natuurlijk ook naar de eendjes gaan om ze te voeren, een kinderboerderij of een leuke speeltuin. Of wat dacht je van zo’n hardlooproute waar onderweg van die sportapparaten staan?

5. De hond

Laat de hond samen uit! Je eigen hond, of de hond van de buren. Of misschien een pop, een beer of een andere knuffel die al dagen stilletjes achter het raam zit. Dit is ook iets wat je peuter misschien zelf kan doen, lekker met de hond in de tuin spelen en dan hoef je alleen maar van achter het raam toezicht te houden…

6. Zoeken

A. De bekende kastanje

GRATIS peuteractiviteiten BUITEN - een activiteit om samen te doen
leuk om samen te maken
BRON: pinterest
GRATIS peuteractiviteiten BUITEN - een activiteit om alleen te doen
Leuk om alleen te maken. BRON: pinterest

Wat kan je veel zoeken buiten! Het enige wat je nodig hebt is ongeveer droog weer en een route om te lopen. Natuurlijk denken we aan het bekende kastanjes en eikels zoeken. Daar kan je thuis ook gelijk een leuke knutselmiddag aan verbinden. Denk aan de bekende poppetjes, maar er zijn ook andere leuke eenvoudige knutsels mee te bedenken die je samen kan maken of die je peuter alleen kan maken.

B. Nog meer zoeken

Maar je kan ook andere dingen zoeken; denk aan schelpjes op het strand, mooie stenen langs de weg of mooie bladeren onder de herfstbomen.

7. Speurtocht

Een speurtocht is altijd leuk en je kan er supercreatief mee zijn hoe je het invult. Daarom is het eigenlijk voor alle leeftijden leuk. Je kan een route lopen of pijlen volgen, maar je kan (meer passend bij kleine kinderen) ook dingen opspeuren. Zoek verschillende kleuren bladeren, mooie stenen, schelpen etc. Neem een emmertje of een tasje mee van thuis en succes gegarandeerd!

Op de fiets kan je ook speuren; Zie je de koe? Zie je de rode auto? Denk ook aan de inmiddels bekende berenjacht, een jacht naar teddyberen die achter de ramen van gewone huizen zitten. En wat denk je van een fiets of wandelbingo? Zie mijn Pinterest bord.

8. Nuttig zoeken

“Wie het eerste zijn vuilniszakje vol heeft, heeft gewonnen!” Raap gewoon de troep op die mensen in jouw straat of op je favoriete wandelroute hebben achtergelaten. Iets goeds voor de natuur en gelijk super educatief voor je peuter. “Is dit plastic of papier?” en “Hoort dat in het gras?” etc.

Of wat denk je van een afvalbingo? dat vraagt wel even iets voorbereiding. Maar gelukkig is daar Pinterest met genoeg ideeën. Zie mijn Pinterest bord.

Misschien een beetje vis? Maar er zijn bij (buurt)punten vaak speciale prikstokken te lenen om afval te prikken, maar gewoon een (plastic) handschoen is ook hygiënisch en/of gewoon goed je handen wassen als je thuiskomt.

En weet je dat er ook apps zijn om het gevonden afval in kaart te brengen? Dan maak je een foto van het afval en deelt dit, zo brengen ze in kaart welk soort afval veel gevonden wordt en kunnen ze daar iets aan doen. Bijvoorbeeld via de app: helemaal groen.

9. Laat iets achter

Natuurlijk geen afval, maar je kan ook leuke dingen achterlaten. Er is nu een wereldwijde rage van stenen beschilderen en deze ergens achterlaten zodat anderen er plezier aan kunnen beleven. De zogenaamde Happy Stones. Een leuke activiteit en daarna een leuke missie om ze op een mooie plek achter te laten zodat iemand er blij van kan worden. Je kan een week later gaan kijken of de steen er nog ligt, en misschien zelfs wel een nieuwe neerleggen.

10. De vlieger

Een echte herfstactiviteit is de vlieger. Houdt het weer in de gaten en zodra de wind opsteekt geef je je kind een vlieger. Of maak er één van een plastic tasje aan een touw. Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Laat zien hoe je hem kunt gebruiken, ren hard weg of bind hem achter een fietsje. Succes gegarandeerd!

11. De picknick

Onze dochter is dolgelukkig met een picknick. Dat klinkt duur een uitgebreid maar is gewoon een broodtrommel met zelfgesmeerde boterhammen die we thuis ook zouden eten en een thermoskan koffie voor papa en mama.

Wij stappen regelmatig op de fiets om ergens naartoe te gaan en dan eten we daar een koekje of drinken een pakje drinken uit mijn voorraadkast. voor haar hoeft het niet meer dan dat te zijn dan dat papa en mama tijd en aandacht voor haar hebben.

Op koudere dagen kan je de thermoskan vullen met thee of warme chocolademelk. Als de sint in het land is doet een handje pepernoten het ook altijd goed.

Ten slotte; Allemaal naar buiten!

11 dingen om buiten te doen met je peuter. 11 gratis activiteiten. Hier komen ze allemaal nog een keer:

 1. klusjes
 2. zelf rommelen
 3. winterhuisjes maken
 4. een eindpunt
 5. de hond
 6. zoeken
 7. speurtocht
 8. nuttig zoeken
 9. laat iets achter
 10. de vlieger
 11. de picknick

Door deze dingen allemaal uit te schrijven bedenk ik me wat veel opties er eigenlijk al zijn zodra je kind een beetje om je heen kan scharrelen. Dat wij op de boerderij nog veel meer dingen kunnen doen met een peuter buiten (denk aan samen gras maaien, mee op de trekker etc. ) is een dubbele zegening. Lees mee met onze avonturen!

Ik hoop dat jullie met deze tips lekker erop uit kunnen!
Laat je even weten welke jouw persoonlijke favoriet is?

Veel uitwaaiplezier!