Het is tijd om te bakken, lekker en gezond!

Het was tijd om creatief te worden met alle courgettes uit de tuin. Dus in deze blog een lekker recept voor een chocolade courgette cake.

Ik ben iets te enthousiast geweest. In mijn voornemen om van de moestuin een succes te maken plantte ik zes courgettezaadjes in de verwachting dat er zo’n drie op zouden komen. Je raadt het al, er kwamen er veel meer op, namelijk alle zes. Dus nu heb ik een tuin vol courgetteplanten. Ik gaf een plant weg en nu geef ik courgettes weg. En we eten courgettes, ik vries courgettes in en maak courgettesoep. En dan hou ik nog over, dus geef ik nog meer weg.

Plakkerige Chocolade Courgette Cake

In mijn zoektocht naar lekkere courgetterecepten, vond ik een recept voor courgette chocoladecake. Ik heb het recept geprobeerd, en aan de boer voorgezet om te proeven. Heerlijk! Je vind niet veel terug van de courgette, maar de cake smaakt heerlijk naar chocolade. De cake wordt iets plakkerig vanbinnen als een brownie, maar dat vind ik juist heel lekker, vind jij dit niet? Laat de cake nog 10 minuten langer in de oven staan. 

Ik heb een aantal bestaande recepten helemaal aangepast naar mijn eigen smaak en oven en deel hieronder met jullie het recept. En mocht je geen courgette hebben? Ik heb ze genoeg!

Recept

Benodigdheden:

 • 500 gram geraspte courgette (dat is ongeveer 1 courgette)
 • 2 eieren
 • 250 gram suiker
 • 300 gram bloem
 • ½ zakje bakpoeder
 • 150 gram zonnebloemolie
 • 4 eetlepels cacao
 • Evt. naar smaak walnoten en rozijnen toevoegen

Werkwijze:

 • Verwarm de oven voor op 165 graden (ik gebruik de hetelucht functie).
 • Rasp de courgette, doe deze in een zeef of vergiet en druk het vocht eruit met een lepel.
 • Klop de eieren in een kom luchtig met een mixer met gewone gardes.
 • Voeg daarna het suiker, de cacao, het bloem, de bakpoeder en de olie toe en mix dit met de mixer met de deeghaken een geheel. Dit lukt soms niet helemaal omdat het nog wat te droog/dik beslag is, dit geeft niet dit komt bij de volgende stap goed.
 • Neem dit beslag en voeg daarbij de courgette toe door deze met een grote lepel/spatel er doorheen te roeren. Door het vocht van de courgette wordt het nu een mooi egaal beslag met een zoals je gewend bent van cake.
 • Vervolgens doe je het beslag in een ingevette cakevorm en zet je deze in je voorverwarmde oven.
 • Na 60 minuten prik je even in de cake of deze gaar is, is dit niet het geval dan laat je de cake er nog even instaan en probeer je het na een paar minuten nog een keer.

Eet smakelijk!

Ik denk dat het mogelijk is om plakken in te vriezen zoals bij gewone cake, maar bij ons komt het nooit zover, ik vind vaak alleen nog kruimels terug…

Wat is jouw beste courgetterecept? Deel deze in de reacties zodat ik ook volgend jaar weer veel courgettes kan planten, oogsten en opeten.

courgette cake met veel chocolade, gezond en met verborgen groente
heerlijke chocolade courgette cake lekker en gezond