Ken jij de mealprep al? Mealpreppen is in Amerika veel voorkomt, vooral bij grote gezinnen. Het betekent dat je je maaltijd voorbereid. Ruim van te voren voorbereid, zodat je op etenstijd alleen nog maar iets hoeft op te warmen. Moeders koken enorme hoeveelheden eten de dagen daarna geen tijd te hoeven besteden aan koken.

Wanneer je op YouTube kijkt, zie je ook moeders die mealpreppen midden in de nacht. Dat gaat mij iets te ver maar ook ik heb de mealprep geprobeerd. Een aantal maanden geleden startte ik voor het eerst. Hieronder mijn ervaringen.

Waarom Mealprep?

#1 Ik hou van koken en vind het heel leuk nieuwe recepten te proberen.

#2 Nu ik een baby heb en ook nog drie dagen werk buiten de deur is het handig om altijd wat opties in de vriezer te hebben.

#4 Wij eten vaak ’s middags warm, wat maakt dat ik soms om 10u in de ochtend al aardappels sta te schillen. Daar heb ik gewoon niet altijd zin in.

#5 Mealprep doe je op een moment dat het jou uitkomt, niet perse voor etenstijd. (vandaar de moeders die koken in de nacht…)

#5 Ik hou wel van een uitdaging!

Genoeg motivatie om het mealpreppen te proberen.

Aan de slag!

Onlangs ging ik dus mealpreppen. Mijn schema is leeggemaakt en mijn ochtend is leeg gehouden om heerlijk te kunnen koken. Je moet het goed voorbereiden en zorgen dat je alles in huis hebt, dus eigenlijk begint het al met boodschappen doen. Bij mij begint het vaak met in de vriezer duiken en kijken welke groenten uit de moestuin er nog zijn die ik kan gebruiken. Vaak zoek ik hier dan ook wat leuke recepten bij.

De avond ervoor heb ik alles klaar gezet. Veel groenten uit de moestuin, vlees ontdooid en recepten klaargelegd. Ik kon er tegenaan.

Om 8:45 kon ik beginnen. Roeren in pannen, groenten snijden, recepten ontcijferen en ondertussen goede radio luisteren. Vol enthousiasme begon ik aan de maaltijden. Twee uur later stond mijn eettafel vol met maaltijden. Sommige maaltijden hoeven alleen opgewarmd, andere moeten afgebakken, maar alles was klaar voor de vriezer.

Waar ik niet op had gerekend…

Na 2 uur was mijn keuken een ontplofte bende! Daar had ik niet op gerekend! Je bent zo druk met alle handelingen doen, meerdere recepten door elkaar bereiden etc. dat tussendoor opruimen er niet echt inzat….

resultaat van 2 uur mealprep

Gelukkig was de rommel toch ook snel weer opgeruimd. De vaatwasser is gewillig en een doekje is snel over alles heen gehaald. Ik was blij en tevreden en ik kan er weer een tijdje tegenaan.

Doe jij ook aan mealpreppen? Of vind je dat te ver gaan? Ik doe het niet altijd, maar soms kan ik er echt plezier in hebben.

Tips voor als je het wilt proberen

#1 Gebruik recepten geschikt voor de vriezer. Niet alles is nog lekker als je het ontdooit hebt.

#2 Neem tussendoor even 5 minuten opruimtijd (bijv. elk uur ofzo) dat maakt de bende op het eind minder bedreigend 😉

#3 Maak recepten waarvan je weet dat ze lekker zijn. Beetje jammer als niemand jou voorbereidde maaltijden lust en je het alsnog aan de hond geeft…

#4 Bedenk goed waar je het eten in gaat doen en hoe je het gaat bewaren. Voor mij was het nog best een gegoochel om alles in passende bakjes te krijgen.

#5 Je kan dit natuurlijk ook met bakken doen. Cake, taart en de meeste koekjes laten zich prima invriezen.

resultaat van 2 uur mealprep

Tevreden

Om 12:15u zaten mijn boer, het boerinnetje en ik aan een courgettetaart. (Lees hier waarom ik nog courgette in mijn vriezer heb van vorig jaar…) Vers en gezond eten! De vriezer was weer helemaal vol, toch een fijn gevoel! Nu kan ik snel een gezonde maaltijd uit de vriezer halen en opwarmen.

Wat mij betreft een prima oplossing om gezond te eten en niet naar de snackbar te rennen, al is dat op zijn tijd ook erg lekker!

Deze blog is herzien in januari 2022