Het is mode om na te denken over een leven zonder afval, ontspullen, zero waste en wat jij doet om zo goed voor de aarde te zorgen. Want we doen het nog niet zo goed met elkaar. Er is teveel uitstoot, teveel afval en het water verandert in een plasticsoep. Ik ben wel zo maatschappelijk betrokken dat ik ook nadenk over mijn bijdrage aan een mooiere aarde. Dus ik koos voor een iets andere manier om onze babykamer in te richten en ging opruimen!

Op internet zijn allerlei berekeningen te vinden met welke onderdelen van ons westerse leven de meeste belasting zijn op het milieu. En als boerin was ik wat huiverig voor de uitkomst van de berekeningen. Verrassend genoeg is op veel van de berekeningen te zien dat zuivel en eieren zo belastend nog niet zijn in vergelijking tot andere dingen zoals kleding, spullen en autorijden. Dit is een opluchting omdat melk (zuivel dus) toch wel onze bron van inkomsten is. Welke kleine veranderingen kunnen wij/ kan ik maken in de boerderij.

Ontspullen op de boerderij

In de boerderij wordt, net als in elk huishouden, gekookt, schoongemaakt en we hebben kleding en spullen. Waar moet je dan beginnen met je leven beteren en beter voor de aarde te zorgen? Ik begon bij het scheiden van afval. Met het scheiden van het afval, kwam ook het nadenken over het maken van afval. Ik begon met lid worden van enkele facebookgroepen die elkaar helpen om duurzaam te leven of zelfs helemaal zonder afval te leven. Uit de berekeningen op internet blijkt dat spullen de grootste vervuiler is in Nederland. Dus nu richt ik voorlopig daarop.

tweedehands box - ontspullen
mooie tweedehands box
met een nieuw duur! boxkleed

Nieuwe dingen kopen

Alles begon met de komst van ons boerinnetje. Na in een babywinkel geweest te zijn en te zien hoe duur alles is wat voor een baby is (die baby is meestal niet zwaarder dan 9 pond en kost in verhouding wel heel veel geld) speurden wij uren op internet en richtten een babykamer in bijna helemaal met alleen maar tweedehands spullen of spullen die we al hadden. Ik moet zeggen dat dit wel wat extra tijd kostte, maar ik vind dat onze babykamer niet onderdoet voor de babykamers die ik zag in de babywinkels. Ook ik heb een ledikantje met een hemeltje, leuke plankjes en de standaard handige kasten die elke babykamer heeft.

onze stokke kinderwagen - ontspullen

Ons boerinnetje rijdt elke dag in een prachtige Stokke trailz kinderwagen! Daar hebben we 1000 euro op bespaard. De kinderwagen was maar door 1 baby gebruikt en nog helemaal niet zo lang, want er kwam al een 2e baby en deze mensen gingen dus over op een duowagen. Hetzelfde geldt voor mijn draagzak van Stokke, daar had een baby maar 1x ingezeten en daarna nooit weer. Ik kreeg de draagzak zo goed als nieuw nog in de originele verpakking. Ik wil geen oude rommel voor mijn baby (ook niet voor mezelf) en heb dus mooie en veilige, maar wel veel tweedehands, spullen aangeschaft voor ons boerinnetje.

Toen we een nieuwe televisie zochten, gingen we op marktplaats kijken. Ook dit kostte even tijd want we wilden een bepaald merk, en toen moest het ding nog opgehaald worden, maar we hebben nu een tweede prachtige tv voor 50 euro. Dit tweedehands shoppen is dus allemaal ook nog heel goed voor de portemonnee. Het is nu mijn sport geworden om mooie! tweedehands dingen te scoren op internet, meestal voor een mooie prijs. Als ik iets nodig heb, vraag ik me altijd eerst af of ik het ergens misschien tweedehands kan krijgen, kan lenen of zelf kan maken.

Oude dingen wegdoen

Met deze gedachte ging ik eens om mij heen kijken naar wat ik eigenlijk allemaal heb. Toen bleek natuurlijk dat ik veel te veel heb. En nu ga ik door mijn huis, kamer voor kamer en kijk kritisch rond. Heb ik dit allemaal nodig? Waarom hebben wij zoveel spullen? En rij ik weer naar de kringloop om spullen weg te brengen, of zet iets op marktplaats om te verkopen.

Hoe het nu is

Maar eerlijk is eerlijk: ik breng dan ook weer dingen mee terug uit de kringloopwinkel. Vaak stofjes om iets van te naaien, maar ook dingen voor in de keuken zoals een notenkraker om de noten van onze boom makkelijk te kraken of wat kleding voor het boerinnetje of mezelf.

Toch lijkt ons huis leger, heb ik meer overzicht en koop ik alleen wat we nodig hebben. Ik sorteer en orden de spullen die we hebben en die we weg willen doen. Ik zoek op Pinterest naar praktische en mooie ideeën om dingen handig op te bergen. Het kost even tijd maar langzamerhand heb ik meer overzicht en lijkt mijn huis niet alleen leger, maar ook gezelliger en word het rustiger in mijn hoofd.

En de spullen die ik hou? Die moeten een vast plekje krijgen. Zodat het opgeruimd kan worden en alles overzichtelijk blijft. Misschien ben ik gewoon lui en wil ik niet altijd hoeven zoeken en hoeven opruimen. En weet je dat het veel sneller en makkelijker schoonmaakt als er niet zoveel spullen staan? Maar hé, als dit mijn motivatie is om zo mijn bijdrage te leveren aan een betere aarde? Dan heeft niemand daar last van, behalve ikzelf 😉

Wat is jouw motivatie om spullen op te ruimen? Of heb jij nog een supergoede tip waar je leuk tweedehands spullen kunt kopen?