In de laatste warme dagen van dit jaar is het recept voor tevredenheid, oogsten in de moestuin. Het oogsten is… begonnen of voorbij? Ik weet het gewoon niet zo goed. En na het oogsten komt het verwerken en pak ik mijn recepten voor al die groenten er weer bij. Het is al weer even geleden sinds de laatste update voor de moestuin. Loop een rondje met mij door de tuin.

Even een rondje lopen

De zomergewassen zijn voorbij, de aardbeien kruipen in hun winterhoekje en de bonen zijn geplukt. De komkommers en de meloenen geven hun laatste vruchten af en zijn dan ook echt aan het einde van hun seizoen gekomen.

oogsten
oogsten

Maar niet alles is al klaar en geoogst. De pompoenen moeten nog afrijpen en de mais begint zijn kolf te maken. De boerenkool staat keurig te wachten op de vorst (want dan is ze echt het lekkerste) en de andijvie staat er ook netjes bij.

oogsten

De perenboom hangt zwaar van de vruchten te wachten op een mooie dag geplukt te worden en de rozebottel begint de bottels rood te verven. Er zijn zelfs een paar eenzame appels die ik nog zou kunnen plukken.

Controle

Voor het eerst dit jaar heb ik een soort van controle over de moestuin. Het onkruid groeit nog altijd sneller dan ik aankan, maar ik laat het niet meer overwoekeren. Maar de gewassen staan er netjes bij en er is oogst. Ik ben stiekem toch wel trots op het resultaat tot nu toe.

En eigenlijk is het wel lekker dat ik nog even van dit positieve gevoel kan genieten. De moestuin is nog niet klaar, nog niet leeg en we kunnen er nog heel veel uithalen om lekker van te eten.

Recept-idee

oogsten recept

Het is de hoogste tijd om wat recepten te verzamelen om al deze groenten te verwerken. Vorig jaar heb ik de bietentaart ontdekt en een recept voor pompoenensoep, heerlijk! Maar alle hulp is welkom voor nieuwe makkelijke en inspirerende recepten.

Heb je mijn pompoenen gezien? (foto onderaan voor vergelijking) Van een collega kreeg ik een recept voor pompoen in de koffie, maar dan is de pompoen nog lang niet op.

Wie heeft er nog een goed recept met pompoen? Help!

oogsten recept
Ter vergelijking; de grote komt uit mijn tuin en is eetbaar!