Toen ik verhuisde naar de boerderij werd mij al snel duidelijk dat ik iets moest doen aan de kleren in mijn garderobe en dat ik daarbij ook verantwoordelijk ben voor de kleding van de rest van het gezin. Kleren maken de man, een hele uitdaging!

Kleding, welke vrouw houdt er niet van? De meeste vrouwen wel, we hebben teveel kleren en dragen te weinig. Een overcomplete garderobe is heel gewoon. Kasten vol schoenen, en hangers vol jurken om over de accessoires nog maar te zwijgen. Ik probeer er niet teveel aan mee te doen, maar ik wil er ook presentabel bijlopen. En soms is dat best lastig op de boerderij.

kleding garderobe boerderij werkkleding
Stapels kleding (alle soorten door elkaar) voor alleen nog maar het boerinnetje

Drie soorten kleding

Op de boerderij heb ik drie soorten kleding nodig, wat enorm bijdraagt aan de stapel was, maar daarover later misschien meer. Hoeveel kleding heb jij? Wij hebben dus drie soorten kleren die allemaal in de kast moeten. Voor drie personen, reken maar uit hoeveel kleding wij nodig hebben. Je begrijpt dat ik dolblij ben met onze ruime inloopkast waar voor alles plek is gemaakt.

Ik vind dat ik drie soorten kleding nodig heb, voor drie gelegenheden. Drie, waarom drie? Welkom in mijn leven!

Kleren voor de boerderij

Op de boerderij zijn heel veel klusjes waarbij je niet schoon blijft. Heel veel routes die je kan lopen waarbij je tegen dingen aan kunt lopen, waar spinnenwebben hangen en stof door de lucht vliegt. Of nog erger, waar mest kan blijven plakken… De eerste soort kleding die je nodig hebt op de boerderij, is kleding die vies mag worden, soms heel vies. De bekende werkkleding.

Hier op de boerderij gaan kleren ruiken naar koe, ik smeer er verf aan en doe allerhande klusjes op het erf. Die ene keer dat ik wel met mijn goede broek aan de kippen voer, gaat het altijd mis en worden de kleren smerig. Natuurlijk altijd precies zo’n vlek die je er niet uitkrijgt.

kleding garderobe boerderij werkkleding
Bij werkkleding horen ook schoenen, in dit geval klompen en laarzen

Waarom werkkleding?

Werkkleding is de kleding waarmee ik op mijn knieën door de moestuin kan gaan en klusjes kan doen zoals in deze blog staat. T-shirts waarin je lekker mag zweten, die lekker zitten en waarin je je lekker kunt bewegen. Truien die beschermen tegen de vorst, met een lekkere warme kragen en goed lange mouwen. Natuurlijk mogen we de laarzen en klompen niet vergeten om het geheel af te maken. Ook hebben we allemaal de welbekende overal voor de echt vieze klussen, maar die probeer ik een beetje te vermijden 😉

Werkkleding hoeft niet mooi te zijn, maar wel comfortabel. En altijd bedacht op de onverwachte bezoeker, dus er zitten wel grenzen aan de staat van de werkkleding. Teveel gaten of teveel (verf)vlekken en de kleding gaat in de kledingcontainer. We hebben nog wel onze trots en ons fatsoen 😉

Grote garderobe voor werk

kleding garderobe boerderij werkkleding
Ons boerinnetje heeft als werkkleding 2 mooie overalls in heldere kleuren 😉

Ik heb nog meer werkkleding. Nog meer werkkleding? ja, nog meer! Ik werk namelijk ook nog buiten de deur. Een functie waarbij ik er netjes en verzorgt uit wil zien. Een werkomgeving waar nette kleding geen uitzondering is en panty’s en hakken de standaard zijn.

Dus ik heb ook nette spijkerbroeken, rokken en ja, ook panty’s. Nette schoenen (waarmee ik om de plassen op het erf heen spring om mijn auto schoon te bereiken) en natuurlijk keurig gestreken blouses. Ik doe mijn best. Op een goede dag heb ik zelfs make-up op 😉

Dit werk is in een hele andere omgeving, dus kleding aanpassen is wel gewenst. Mijn leerlingen riepen in het verleden wel eens dat ik naar koe rook, maar volgens mij was dat ook wel eens gewoon provocerend bedoeld. Of zou ik soms toch een lichte aroma meedragen…?

Relax-kleding

Wanneer de werkdag voorbij is, de zon onder is gegaan en mijn batterijtje leeg is. Als ik alle aroma’s, van welk werk dan ook, van me af heb gespoeld onder de douche. Als het huishouden gedaan is en het boerinnetje in bed. Op dat moment dan wil ik genieten en relaxen!

Ik ben niet echt een onesie-type (weet je hoe ingewikkeld toiletgang dan wordt), maar ik zou het bijna worden. Gewoon even ontspannen op de bank, met een boekje of een filmpje. Even een blogje typen of een ijsje eten in de laatste warmte die nog buiten hangt.

Op dat moment heb ik kleding nodig waarin ik lekker kan hangen! Geen riem, geen veters, maar zachte en rekbare stoffen. En die soort kleren heb ik dus ook, gewoon voor ’s avonds op de bank of als je echt niet lekker bent en er dus ook niet gewerkt wordt.

Nachtelijke kleding conclusie

Drie soorten kleding, ik vind het nogal wat. Hoeveel heb jij? Ik heb zoveel soorten dat het betekent dat ik me meerdere malen per dag verkleed. En als het avond wordt, en ik mezelf in mijn nachtkleding steek (een vierde soort kleding?) dan denk ik alleen maar: “Misschien had ik de wasmachine moeten aanzetten…”

Deze blog is herzien in januari 2022