Ik hou van mijn boer, daar begon het allemaal mee. In een vrij snel tempo kozen we voor elkaar en daarmee koos ik voor de boerderij. Maar wat vind ik nu eigenlijk zo leuk? Deze blog is de tweede deel van een tweeluik. In het eerste deel beschrijf ik wat ik nu allemaal niet zo leuk vind aan de boerderij (lees deze hier). Maar we vandaag kijken we naar het goede, wat is er nu allemaal zo fantastisch aan mijn leven hier… tja, waar moet ik beginnen?

1# Veel buiten zijn

Laten we daar maar mee beginnen. Het is voor de hand liggend maar ik ben meer buiten als toen ik in de stad woonde. Dit komt door de moestuin, de dieren en de ruimte die ik allemaal voor mezelf heb. Een heerlijk terras met dit uitzicht heeft ook niet iedereen thuis.

ik hou van met mijn kind buiten zijn
Het uitzicht, de koeien zijn binnen maar in de zomer zijn er ook nog koeien te zien.

Hier zijn geen redenen waarom ik niet elke dag even buiten kan zijn, zelfs als het regent moet ik wel even de eieren rapen. En dat is het eerste fijne van de boerderij. Ik hou van de frisse lucht en het buiten zijn. Frisse lucht is goed voor mijn humeur en gezondheid.

2# de rust

Aansluitend op het buiten zijn, kom ik al snel op de rust. Wat een rust is buitenaf wonen ten opzichte van wonen in de stad. Hier zijn niet de hele dag auto’s die voorbij razen, scootertjes of spelende kinderen. Hier is het veel stiller. En daar hou ik van! Ik vind het leuk hier mensen te ontvangen, vooral omdat ik ze dan kan laten delen in de rust.

Maar er is ook op een andere manier rust. Het ritme wordt bepaald door de koeien en de zorg die ze nodig hebben en alles gaat zijn gangetje. Op gezette tijden schenk ik koffie en ontmoeten we elkaar. Ontmoeten – krijgt een andere lading als mensen rust hebben en nemen om even bij elkaar te zijn. Het leven op de boerderij maakt voor mij dat dit beter lukt.

3# thuis zijn

Ik ben het liefste thuis! En doordat ik woon op de boerderij hoef ik helemaal nooit meer weg, natuurlijk moet ik boodschappen doen en werken, maar voor vermaak hoef ik mijn erf niet af. De eendjes voeren met ons boerinnetje, kan gewoon op eigen erf. Mijn moestuin zorgt ervoor dat ik geen sportschool meer nodig heb. En boodschappen zou je ook kunnen laten bezorgen, wat ik soms als het druk is ook doe. Ik werk alleen nog buiten de deur omdat ik dat ook leuk vind, want als ik wil hoef ik zelfs dat niet te doen. Ik hou van ons huis en de mogelijkheden die het bied!

4# dieren

ik hou van de hond
Punky

Ik denk niet dat ik bij ons thuis de grootste dierenvriend was. Ik was niet degene die met kittens thuiskwam zonder te overleggen. We hadden wel een hond en lang had ik vogeltjes. En daar was ik dol op. Ik moet altijd wennen aan vreemde dieren.

Maar intussen ben ik gewend aan de dieren van mijn boer. De koeien zijn groot, maar ik begin ze te leren kennen. De hond is knuffelig, maar zij begint naar mij te luisteren. En zo word ik vrienden met de hele beestenbende en dat maakt dat mijn hart met allemaal kleine draadjes verder aan de boerderij vastgemaakt wordt.

5# mijn boer

Misschien had ik hiermee moeten beginnen, maar het hoort niet speciaal bij de boerderij. Ik hoop dat iedereen minstens zo gelukkig is met zijn partner als ik, want dat maakt je huis tot een thuis en kan je overal wel wonen.

Zonder mijn boer had ik hier niet gewoond, maar zonder mijn boer hier wonen had mij niet zo gelukkig gemaakt. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Ergens met iemand zijn, in het hier en nu, en daarvan genieten. Van al die kleine dingen, die samen maken dat je bijna uit elkaar ploft van geluk. Dat is mijn wens voor jou.

Deze blog is herzien in maart 2022