Vandaag een blog over het witte goud, rauwe melk. De melk die elke dag in onze tank stroomt, die meestal genoeg geld oplevert zodat wij ervan kunnen leven. Maar ik heb veel geleerd over melk de afgelopen tijd, en in deze blog zal ik de belangrijkste dingen even uitlichten. Dus bij deze een kort college over rauwe melk 😉

Rauwe melk, wat is dat eigenlijk?

kalfje bij de moeder, net geboren
kalfje bij de moeder, net geboren

Dat is de melk vers van de koe en soms zelfs nog een beetje warm. Dat is rauwe melk. Niet gekookt, niet gepasteuriseerd, niet aangelengd met water of er iets anders aan toegevoegd. Melk zoals de kalfjes het bij hun moeder drinken, zoals het bij ons in de tank stroomt.

Maar wat is dat in de winkel dan? Ja, dat is ook melk. Verse melk of houdbare melk, volle of halfvolle melk. De keuze is reuze!

Wat is er dan anders aan rauwe melk?

Houdbaarheid

Verse melk in de winkel is behandeld zodat het langer houdbaar is, door middel van verhitting. Rauwe melk loopt warm de tank in (want de koe is ook warm) en word daar terug gekoeld naar een graad of 3 om snel bederf tegen te gaan. Verder doen wij er niks mee.

emmer met melk
Onze rauwe melk in de koelkast

Wanneer je rauwe melk koopt, zal je daar een briefje bij vinden hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je rauw melk langer houdbaar blijft. Dit hoef je niet perse te doen, maar het kan wel zijn dat jij een fysieke reactie krijgt op rauwe melk als je niet gewend bent dit zo te drinken. Maar sommige mensen reageren er juist beter op dan de melk uit de winkel.

Homogeen

Moeilijk woord, maar simpel uit te leggen. Elke koe geeft andere melk, sommigen met meer eiwit, anderen met meer vet enzovoorts. Geen enkele tank met melk is daarom gelijk, geen enkele boer levert precies hetzelfde soort melk. In de fabriek maken ze de melk daarom zoveel mogelijk gelijk. Volle melk is altijd (binnen een marge natuurlijk) hetzelfde. De consument is daaraan ook gewend, daarom is de smaak bijna altijd hetzelfde en de voedingstoffen ook. Soms wordt er in de fabriek extra aan de melk toegevoegd, bijvoorbeeld vitaminen of calcium.

Gezond?

Wat is er nu gezond? de rauwe melk van de boer? of de verse melk in de winkel? Ik denk dat dit echt een persoonlijke keuze is! Het hangt af van wat je lekker vind, maar ook van wat je belangrijk vind. Hou jij van vette volle melk, zo min mogelijk bewerkt, dan haal je je melk bij de boer. Hou jij van extra calcium in je voeding of wil je dat de smaak altijd gelijk is en controle hebben over bijvoorbeeld hoeveel vet je binnenkrijgt? dan haal je je melk in de supermarkt.

Rauwe melk kopen

melktank
veel praktischer om de melk uit de tap te tappen ipv uit deze tank 😉

Maar of het nu gezond is of niet. Het is erg leuk en lekker om rauwe melk een keer te proberen! Neem je kinderen mee, kijk rond op de boerderij, knuffel met de kalfjes en andere dieren die er zijn. Dit kan natuurlijk bij ons, maar het beste is om bij jou in de buurt een melktap te vinden. Dit is een officieel punt om rauwe melk te kopen. De mensen daar zijn er helemaal op ingericht om je melk mee te geven en hebben flessen en beschrijvingen hoe het moet op voorraad. Je kan het zo drinken, maar ook pap en vla maken, en wat dacht je van chocolademelk en pannenkoeken?!

En als je het dan lekker vind, dan kan je snel weer een nieuwe halen!

Deze blog is deel 1 van een serie over melken, Abonneer je zodat je niks mist! (klik hier voor deel 2 en deel 3)
Deze blog is herzien in maart 2022