Goedemorgen!

Heb jij een ochtend routine? Wat voor type ben jij? Spring je ’s ochtends uit je bed, of moeten ze je eruit takelen? Slaap je uit tot max 9u of blijf je het liefste tot 11u liggen? Van de week had ik het gesprek met mijn boer over uitslapen, een fenomeen dat hij niet echt kent.

De boer

Mijn boer kent het uitslaapprincipe niet echt omdat elke ochtend de wekker om 6 uur gaat. De koeien roepen, er moet gemolken worden (er zijn ook boeren die eerder of later melken hoor, dat is een beetje eigen keus). Neem even een moment om je dat voor te stellen… om 6 uur… ook in het weekend en geen vrije dagen. Die wekker gaat echt elke dag!

Hoewel mijn boer altijd kan gaan liggen en dan binnen een paar minuten slaapt, is uitslapen volgens hem ongezond. Ik betwist dat wel omdat er ook mensen zijn, zoals ik, die niet binnen 2 minuten slapen en soms kan het ontzettend fijn zijn voor je humeur om even een uurtje extra te pakken.

Mijn wekker

Mijn wekker gaat niet om 6 uur maar iets later (gelukkig) al heb ik met twee kleine kinderen geen enkele garantie dat de wekker mij daadwerkelijk wakker gaat maken. Ik heb wel ontdekt dat licht mij erg gemotiveerd maakt om ’s ochtends op te staan. Daarom heb ik een wake-up lamp aangeschaft, al heb ik hem dit jaar nog niet gebruikt. Meestal is de motivatie om op te staan een stemmetje met als tekst iets van; “Maaaaamaaaa, ik heb ge****!” (fijn he, zindelijk zijn/worden) en die zin wordt steeds iets harder herhaald tot ik erheen ga. Of, wel iets gezelliger; “Maaaaamaaaa, ik ben wakker!”.

Ik ben niet perse een ochtendmens, maar als ik dan 1x in beweging ben dan gaat het wel. Ik heb diep respect voor de powervrouwen die elke ochtend om 5u opstaan om allerlei dingen te doen voordat de kinderen wakker worden (bijvoorbeeld sporten!!! hoe dan?). Al verlang ik heus ook wel naar ongestoorde uren om dingen voor mezelf te doen, ik kom er gewoon mijn bed niet voor uit. Blijkbaar vind ik het toch niet zo belangrijk.

De wekker van mijn boer brengt met zich mee dat ik vanaf dat moment ook “kinderdienst” heb. Tussen 6 en 8 zijn de kinderen mijn verantwoordelijkheid. Elke dag. Als je goed hebt gelezen lees je dus dat ook ik voorlopig nooit meer uitslaap… Maar dat geeft niet, als ik geluk heb kruipen ze allebei nog even in ons grote bed. Het grote boerinnetje leest Floddertje voor (haar lievelingsboek- vooral het verhaaltje over de soep) en het kleine boerinnetje spettert alles nat, want ze zit in de bellenblaasfase.

En als ik heel veel geluk hebt valt de “kleine” weer in slaap en gaat de “grote” aan de slag met de duplo en krijgt mama nog even een half uurtje slaap…

De ochtendroutine

Daarna begint de ochtendroutine, van aankleden en ontbijt voorbereiden. Een routine die de ene dag veel sneller gaat dan de andere dag zoals altijd met kinderen. Op mijn vrije dagen trekken we kleren aan die vies mogen worden en dan gaan we naar beneden. Daar zetten we de ontbijttafel klaar en hou ik mijn peuter zoet met alvast een appel of een stuk wortel. Net wat beschikbaar is.

Maar een boer gaat niet eten, als zijn dieren niet verzorgt zijn. En wanneer wij een snelle ochtendroutine hebben gehad, nemen wij de poezen en de hond voor onze rekening. Want ik vind samen ontbijten belangrijk en gezellig, dus we wachten tot papa ook binnen is. En de poezen voeren is een makkelijke manier om de boer even te helpen net wat sneller klaar te zijn. Nog even en het grote boerinnetje kan het alleen.

Het ontbijt

Het ontbijt eten we, op mijn vrije dagen, gezellig samen als gezin. Mijn boer heeft zijn routine van boterhammen en beleg, het grote boerinnetje smeert tegenwoordig ook haar eigen broodje en het kleine boerinnetje kwijlt wat over een stukje paprika. Ik heb mijn bakje kwark met fruit en zelfgemaakte muesli. En voordat we het weten is de dag alweer volop begonnen!

Nu willen jullie natuurlijk allemaal ook zelf lekkere, gezonde muesli maken met alleen maar dingen erin die je zelf lekker vind! Daarom deel ik als afsluiting van deze blog even mijn recept. Ik doe zelf met deze hoeveelheid ongeveer twee weken.

Een ochtend op de boerderij - met recept

Benodigdheden Basismuesli

De onderstaande ingrediënten heb je nodig voor de muesli basis. Daarna kan je met de benodigdheden smaak je eigen favorieten toevoegen natuurlijk.

200 gram vlokken (spelt, haver etc. – ik gebruik grove havermoutvlokken)
200 gram havermout (ik gebruik de gewone “fijne” havermout)
4 eetlepels olie (zonnebloem, kokos of olijfolie – ik pak gewoon wat voor handen is)
3 eetlepels honing
4 eetlepels zaad (lijn of chia etc – ik doe meestal 2x lijnzaad, 2x chiazaad)

Benodigdheden naar eigen smaak

100 gram zaden en pitten (ik koop voor het gemak soms verrijkers van de AH)
1 cup gepofte graan (spelt, tarwe, quinoa (is geen graan maar wel gepoft :p) of rijst – ik heb meestal spelt)

Maar denk ook aan;
grof gehakte pure chocolade
noten naar keuze
(gedroogd) fruit
en alles wat jou lekker lijkt! of gezond 😉

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven op 160 graden
  2. Meng alle ingrediënten van de basismuesli met een pollepel door elkaar (De hoeveelheden komen niet zo nauw)
  3. Doe het mengsel op een bakplaat of in een ovenschaal. Bedenk dat alleen de bovenste laag bruin wordt dus hoe platter de schaal/plaat, hoe minder je hoeft te roeren en hoe sneller je basismuesli klaar is.
  4. Zet het mengsel in de oven en schep steeds na 10 minuten het mengsel om. (Ervaringstip: zet een timer!)
  5. Wanneer het geheel donker genoeg is naar je smaak, is je basismuesli klaar en haal je hem uit de oven
  6. Even laten afkoelen en dan je smaakmakers toevoegen.
Een ochtend op de boerderij - met recept
Een ochtend op de boerderij - met recept
Een ochtend op de boerderij - met recept
Een ochtend op de boerderij - met recept

Eet smakelijk!