Toen ik nog maar net op de boerderij woonde vroeg een buurvrouw mij of ik het leuk vond om mee te doen met een boerinnen studieclub. Dit is een groep vrouwen die in de winter maandelijks bij elkaar komen om meer te leren over de (laatste) ontwikkelingen in de agrarische sector. Wat een kans om meer te leren over het boerenleven, over hoe al die boerinnen een onmisbare bijdrage leveren aan de boerenbedrijven en hoe ze hun gezinnen draaiend houden. Mijn boer moedigde mij aan om mee te doen, dus daar ging ik.

De eerste avond vertrok ik vol goede moed naar een varkensboerderij van een mede-studielid. Het eerste wat me opviel is dat de ingang van een boerderij wat lastig te vinden is, iets wat dit seizoen terugkwam.

Toen ik eenmaal binnen was, liep ik een prachtig verbouwde boerderij binnen. Een ruime keuken en een grote keukentafel met lekkere stoelen eromheen. Het hart van het bedrijf. De geur van vers gebakken taart en ander lekkers kwam mij tegemoet. Ik weet niet of ik hiermee een goed beeld krijg van de gemiddelde boerderij, als ik de boeren van “boer zoekt vrouw” zie is het meestal anders, maar ik vond het een goed begin. Ik wilde mijn lidmaatschap al niet meer opzeggen.

Leren over varkens

Babe - een leuke film over varkens
te verkrijgen op bol.com
Charlotte's Web - een leuke film over varkens

Na een voorstelrondje en wat geklets begon de avond. Ik voelde me een spons die allerlei nieuwe dingen in mij opnam. Wat wat weet ik nu van varkens? Wij hebben geen varkens, ik heb er vroeger ook nooit een gehad en eigenlijk eet ik ze meestal ook niet. Ik heb natuurlijk wel de familiefilms “Babe” en “Charlottes web” een aantal keer gezien, maar ik betwijfel of je daarvan een reëel beeld krijgt van de varkensindustrie 😉

Nee, geen reëel beeld dus. Ik leerde die avond veel over beter leven varkens, een aantal sterren voor vlees en alles er omheen. Maar ik leerde pas echt toen ik in de stal kwam. We gluurden door een raampje en daar lagen de varkens heerlijk te snurken. Speciaal voor ons was het licht nog aan gelaten, zodat we de varkens konden zien relaxen in hun echt riante hokken. Het was natuurlijk al lang bedtijd voor de varkens. Ze zagen er tevreden uit en hadden geen idee van slagers en beter leven sterren. Zij leven daar hun varkensleven en zijn tevreden met wat de boerin hun geeft.

Wat ik ook heb geleerd is dat varkens absoluut niet fris ruiken! Als je de stal echt ingaat (zodat je de varkens ook kan aanraken) dan moet je daarna gebruik maken van een douche en ook je haren wassen. De lucht is doordringend en scherp en trekt overal in. Je mag gelukkig wel gewoon thuis douchen :p

Vanwege deze lucht is in Nederland ook de luchtwasser ingesteld, dit is een apparaat dat de lucht van de varkens reinigt voordat de lucht de stal verlaat. Zo kan je ook naast een varkensboerderij fijn wonen. Ook al betekent dit dat de varkens niet naar buiten kunnen, ik vind dat persoonlijk toch een goede uitvinding.

Voorbeeld

Deze boerin zorgt voor haar dieren (samen met haar boer). Daarna wast ze zich schoon om binnen lekkere dingen te koken en bakken voor haar gezin. Ik heb een boerin gezien die hart heeft voor haar dieren en ook nog een warm en gastvrij thuis weet te creëren, wat een voorbeeld! Ik heb iets om over na te denken.