Een van de grote verschillen die ik nu op een boerderij woon is hoe je leeft en je voorbereid op de seizoenen. Niet alleen de warme jas en handschoenen die je nodig hebt, maar juist ook alles wat groeit en bloeit. Alles wat leeft!

Het is officieel nog geen lente, al staan de sneeuwklokjes al met hun hoofdjes boven het gras. Het regent en als je over het gras loopt kun je beter laarzen aantrekken, want het is erg nat. De wind waait sommige weekenden wel erg hard en wij waaien op zondagmiddag na een bakje koffie bij de buren naar huis toe. Ik hou de kap van de kinderwagen extra goed vast want anders neemt de wind ons kleine boerinnetje mee.

Vorig jaar waaide er een stuk van het dak van de schuur af, maar dit jaar houdt alles goed stand. En dat is fijn, want dat betekent dat er geen extra werk is. Op de boerderij is er altijd al genoeg werk te doen en ik ben blij als mijn boer ook wat meer binnen is, nog even gezellig bij de kachel.

Buitenklusjes

Waar ik vroeger een tuin had, waar ik in één zaterdag per maand helemaal klaar was, is het hier nooit helemaal klaar. Zelfs nu het winter is, is er genoeg te doen. Er moet nog veel gesnoeid, onkruid rukt op en de tegels worden langzaam groener van de aanslag. Ik kom daar allemaal helemaal niet aan toe, want het kleine boerinnetje en mijn baan buiten de deur nemen nog veel van mijn tijd.

Maar met de zon keert ook mijn energie weer terug. In mijn hoofd maak ik vast plannen voor de moestuin en de bloemen die ik wil zaaien. De oogst die ik dit jaar binnen wil halen en vergeet ik voor het gemak alle uren werk die daaraan vooraf gaan. Ik ben al helemaal voorbereid om het huis uit te komen en aan alle buitenklusjes te beginnen. Maar ik moet nog even geduld hebben, want het is nog nat en koud. Maar ik heb alvast mijn zaad bekeken, en een lijstje gemaakt van wat ik nog wil kopen. De tafel om vast voor te zaaien is al klaar gezet. Het hoeft niet lang meer te duren of ik kan daar vast mee beginnen.

Maar eerst nog even lekker binnen rommelen. De zolder opruimen, en alles nog eens goed afstoffen zodat ik straks het alleen maar hoef bij te houden en verder lekker buiten kan zijn, met mijn neus in de zon. Ik ben dan helemaal voorbereid!

Daar kan ik echt naar uitzien! jullie ook?