Een goede boerin. Al vanaf de dag dat ik weet dat deze boer mijn man zal zijn, wil ik een goede boerin worden. Zoals bij veel dingen leg ik de lat hoog. Ik kijk om me heen, wie zijn in mijn ogen goede boerinnen? Wie zijn in de ogen van mijn boer goede boerinnen? en wat kenmerkt hen?

Na 2 jaar om me heen kijken, lezen en gesprekken te hebben gevoerd met verschillende boerinnen om me heen, en natuurlijk mijn eigen wankele stappen als boerin, denk ik dat ik het kan samenbrengen tot een paar belangrijke eigenschappen. Maar 1 steekt er bovenuit.

Ik zeg niet dat dit alleen geldt voor een boerin. Het is gewoon iets wat mij de afgelopen maanden is opgevallen die extra belangrijk zijn hier op de boerderij. Iets waar ik snel veel over moest leren. Iets waar ik in mijn burgerleven soms minder aandacht en regelmaat aan gaf. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen 😉

De beste PRO tip voor een boerin is leer snel gastvrij te zijn!

# een goede boerin = Gastvrijheid

Gastvrijheid is denk ik wel de belangrijkste eigenschap die ik geleerd heb op de boerderij. Mensen met een bedrijf aan huis herkennen dit misschien wel. Ik heb eigenlijk elke dag mensen op de koffie. Elke dag! (nu in coronatijd natuurlijk even niet, maar anders wel). Ik ben daar gewoon niet aan gewend, ze komen niet op afspraak, ze komen gewoon. Zij hebben er niks mee te maken of mijn keuken net totaal ontploft is omdat ik in een kookproject zit, zij komen koffie drinken.

koffie uit een mooi servies

Wie zijn dat dan allemaal? Mijn schoonvader is hier elke dag aan het werk en drinkt dan een bakkie mee en mijn schoonmoeder sluit soms ook aan, dat is gewoon gezellig. Maar wie dan nog meer? Ken jij de vertegenwoordiger al? Zij komen langs om hun producten of diensten te verkopen en drinken graag koffie (op de een of andere manier drinken ze eigenlijk nooit thee). Elke week rijden er wel een paar vertegenwoordigers het erf op.

Sommige vertegenwoordigers zijn erg leuk en daar heb je echt een band mee, ze helpen je om het bedrijf goed te runnen, hebben een vriendelijk karakter en je vind het leuk om ze het erf op te zien rijden. Maar anderen zijn bang voor de hond en toeteren daarom in de auto totdat je eens naar ze toe komt en/of hebben een karaktertrek die niet zo prettig is. Je bent blij als ze weer gaan, maar meestal gaan ze pas na de koffie 😉

En dan komen er nog mensen voor onderhoud, monsters nemen, sperma brengen, mest afvoeren, loonwerk doen etc. Ook neefjes en nichtjes weten de weg te vinden en spelen graag een tijdje binnen met de lego of helpen buiten hun opa of mijn boer.

Koffie

Dus leer ik gastvrijheid. Met koffie op vaste momenten. Koffie op vaste momenten was het eerste rondom gastvrijheid wat ik leerde en wat we afspraken. Anders wordt het helemaal een gebed zonder eind. Mijn boer en ik kiezen voor vaste momenten, extra momenten zijn altijd in overleg. (Dit doen niet alle boerengezinnen zo, soms hebben ze een automaat of thermoskannen staan waar de hele dag uit getapt kan worden.) Zo weten wij allebei waar we aan toe zijn. En houden ik en mijn boer ook onze eigen ongestoorde tijd en ruimte.

Koekjes

Niet alleen koffie, ook een koekje erbij. In mijn burgerleven sloeg ik de koekjes vaak over, maar nu niet meer. Koekjes horen erbij en geven een extra welkom gevoel, zeker als ze zelfgebakken zijn 😉 Maar zelfgebakken koekjes zijn er meestal niet. Dat is een mate van gastvrijheid die ik nog lang niet heb behaald. Maar ik zorg wel dat er gekochte koekjes zijn, want anders heb ik een beteuterde boer, en gast.

koffie met zelfgebakken cake en vakliteratuur

Burgerbezoek

Intussen leren mijn burgervrienden dat je altijd bij mij op bezoek kunt komen. Maar dat de koffie op vaste momenten geserveerd wordt 😉 uitzonderingen daargelaten natuurlijk. En ik maak vaak en met veel liefde uitzonderingen voor heel gezellig burgerbezoek. Daar zit je dan, je hebt de deur gevonden, de hond en alle anderen begroet. Je hebt eindelijk je bakkie, met heerlijke verse melk en bent geïnstalleerd aan de keukentafel.

Op dat moment ben je helemaal klaar om bij te kletsen. Op dat moment komt er een onuitgenodigde, breedsprakige maar meestal leuke vertegenwoordiger zijn koffie halen. En ook dat is even wennen…

Deze blog is herzien in januari 2022