Op de boerderij is altijd wat te doen, het mooiste zou zijn als elke dag een productieve dag zou zijn. Er zijn dieren te voeren, hokken schoon te maken en kindervoeten die de keukenvloer vies lopen. Ik vul mijn dagen met koffie zetten, een blog bijhouden en boekhouding en de dagen vliegen voorbij. Ik had hiervoor al een systeem met lijstjes zoals je kon lezen in een eerdere blog. Maar aan het einde van de dag had ik vaak halve projecten over en een onproductief gevoel. Maar daar heb ik een oplossing voor gevonden!

De beste tip die ik je kan geven voor een productieve dag is:

Verdeel je dag in blokken!

Niet in uren, niet in minuten, niet in dagdelen maar in blokken van 2-3 uur. Precies goed om een wat groter project aan te pakken, maar groot genoeg om flexibel te kunnen zijn.

Hoe werkt dat?

Elk blok heeft een thema. Ik heb bijvoorbeeld na de lunch mijn computerblok. Dit is handig voor mij omdat het boerinnetje dan even slaapt. Ik kan dan ongestoord wat telefoontjes plegen en van alles op de computer doen. En rond het avondeten tot 20u heb ik een blok dat heet: “Ren je rot”. Het spitsuur van de dag, met huishoudelijke taken en een boerinnetje dat naar bed moet.

Voorbereiding

Een productieve dag begint al de avond ervoor. Ik bekijk alle blokken voor de komende dag. Ik leg dingen klaar maar vooral schrijf ik het op als iets echt gedaan moet worden. Vandaag moet ik bijvoorbeeld echt de RVO bellen, dus dat komt bovenaan in mijn computerblok.

blokken schema dagplanning - alles voor een productieve dag

Het blok

Laten we als voorbeeld mijn computerblok nemen. Als het blok begint, weet ik meestal wel aardig wat er in dat blok gedaan moet worden. Dus ik begin met de belangrijkste dingen en zo verder. Ik werk rustig en laat me niet afleiden door de was die klaar is en de vaatwasser die leeg moet, dat is niet voor nu. Ik stop alleen voor noodzakelijke dingen; bijvoorbeeld iemand bij de deur of een huilend kind.

Omdat ik de belangrijkste activiteiten die ik moet doen in een week heb ingedeeld in een blok, komt alles aan de beurt. Ook de was en de vaatwasser, dus daar hoef ik me nu niet druk om te maken.

De voordelen

Er zijn voor mij veel voordelen voor een productieve dag te bedenken van dit blokken systeem. Hieronder de belangrijkste:

#1 Ik werk productiever

Dit is echt waar. Ik kon echt uren bezig zijn met googelen of boekhouding en daar dan helemaal in verzanden. Of opeens de keuken een grote beurt geven en daar de hele dag mee bezig zijn tot ik er naar van werd. En dat dan aan het einde van de dag blijkt dat je wel je bed had afgehaald maar niet hebt opgemaakt, ken je dat gevoel? Nu doe ik elke dag een stukje waardoor ik meer controle hou en andere zaken ook op tijd aan de orde komen.

#2 Er blijft tijd over voor leuke dingen

Het is niet zo dat er letterlijk meer tijd overblijft, maar van de tijd die overblijft is duidelijk dat het tijd is die over is. Geen andere klussen die nu aandacht nodig hebben, even lekker ontspannen. Heerlijk!

#3 Tijd voor de boerderij

Omdat ik drie dagen een paar uur buiten de deur werk, er een klein boerinnetje is en een huishouden besteed ik soms weinig tijd aan de boerderij. Veel te weinig in mijn ogen. De dieren, de moestuin, de duizend-en-één kleine klusjes die ik graag doe. Lekker naar buiten! Daar is nu ook een blok voor, en tot nu toe werkt het heel goed.

Conclusie voor een productieve dag

Alles bij elkaar genomen gaat mijn dag soepeler, meer ontspannen en relaxed. Sommige blokken zijn druk, omdat er gewoon veel gebeurt, maar sommige blokken zijn rustig en leeg met veel tijd voor mezelf.

Dit systeem met de blokken heb ik allemaal niet zelf verzonnen. Het hele idee komt van Jordan Page van Productivitybootcamp.com. Ik ben gewoon een grote fan die zegt: Dit werkt echt!

Wie wil er nu niet een productieve dag? Niet om meer te doen, maar om meer leuke dingen te doen 😉

productivitybootcamp.com - alles voor een productieve dag
Deze blog is herzien in januari 2022