Het eerste jaar dat ik hier woonde, heb ik vol verbazing naar het grote aantal katten gekeken. En als het dan lente wordt krijgt dat grote aantal katten dan ook nog bijna allemaal grote aantallen kittens.

Om een beeld te krijgen. Er lopen op de boerderij ongeveer 10 volwassen katten. Tien katten is niet heel weinig, maar ook niet heel veel als je nagaat dat ze de muizenvangers van ons hele terrein zijn. De katten komen niet binnen, maar worden wel 2x per dag gevoerd en drinken rond melktijd allemaal gezamenlijk uit de melkemmer de melk voor de kalfjes op. Het is een leuk gezicht, de muizen blijven weg en iedereen is blij.

Lente

Als het lente wordt, krijgen alle vrouwtjespoezen een dikke bolle buik, en dat is het teken dat er nieuw leven gaat komen. De moederpoes maakt ergens op de boerderij een plekje warm en knus voor de kittens, goed verstopt voor de boer en de boerin.

En dan worden alle buiken langzaam weer plat en gaan wij speuren. De meeste katten kiezen dezelfde warme plekjes als het jaar daarvoor, dus die kittens vinden we snel. Maar sommige kunnen echt goed verstoppen en we moeten goed speuren om ze te vinden. En dan niet aanzitten, want dan kunnen we weer opnieuw gaan zoeken.

Zo komt het dat we elk jaar weer een hele rits kittens op marktplaats kunnen zetten en we weer allerlei mensen gelukkig kunnen maken met een boerderijpoes.

katten
Goed verstopt met kittens

Geboortebeperking

Je zou denken; zet alle poezen aan de pil of breng ze even langs de dierenarts om de hele kittenexplosie te stoppen. En misschien gaan we dat ooit ook wel doen, maar op dit moment is dat nog geen optie.

Het is ook wel mooi dat er elk jaar een nieuwe generatie geboren wordt. En al die schattige kittens maken de boerderij wel een vrolijke bende. En we maken weer wat gezinnen blij met een kitten… of twee. (Ik stimuleer altijd om er twee te nemen, ik heb er genoeg en een kitten alleen is toch een beetje zielig toch? :p)

Verdriet

Maar dit jaar is er iets verdrietigs gebeurt. Een moederpoes is gewond geraakt en heeft het niet overleefd. Wij hadden het vermoeden dat er kittens moesten zijn, maar waar? Na 2 dagen goed alert rondlopen en luisteren naar gemauw heeft mijn boer het nestje gevonden. 1 kitten had het helaas niet overleeft, maar de 4 anderen zagen er hongerig maar gezond uit.

En nu voed ik elke dag 4 kittens met de hand. Ze kunnen nog niet zelf eten, al oefenen we elke dag. Ze groeien goed en zien er levendig uit. Gelukkig hoef ik in de nacht niet te voeden, want dat zou ik niet trekken, en blijft het bij een voeding of 5 overdag. En eigenlijk is het ook best leuk.

katten
Een van de kittens die ik met de hand voed

Uitdaging

Na een week van intensieve zorg, ben ik er klaar voor dat de kuikens uit gaan vliegen. Of de kittens een nieuwe mama krijgen. Een warm mandje om groot te worden. En dat is best een uitdaging! Misschien wel het lastigste van het hele kitten-avontuur elk jaar.

Zou iemand het zien zitten een kitten met de hand verder op te voeden? en een warm mandje klaar te zetten? ik hoop het!

Marktplaats

Dapper zette ik uiteindelijk de kittens online. Na ze ruim een week met de hand gevoed te hebben denk ik dat ze het wel gaan redden. Een kitten is een betaalde advertentie bij Marktplaats, dus knieperig als ik ben twijfelde ik nog 2 tellen. Toch gedaan.

Wat een reacties! Met 30 minuten had ik meer dan 10 reacties en meerdere wilden ze alle 4 wel komen halen. Ik ben gegaan voor gemak en ze zijn dezelfde avond nog opgehaald voor de vraagprijs. En nu is mijn dag weer rustiger, en heb ik een zakcentje verdiend. Opeens is de hele kittengolf niet alleen praktisch en gezellig maar ook een verdienmodel!

katten
Grote en kleine kittens – de poezen voeden ze samen op