Een bezoek aan de boerderij, wie wil dat nu niet? Maar ik begrijp dat sommige mensen wat onzeker zijn om daar op bezoek te gaan. Wordt je vies? Ga je ruiken naar mest of dieren? Hoe doe je dat? Daarom wil ik deze blog wat aandachtspunten geven. Het kan zijn dat dit precies is wat je nodig hebt, zodat je binnenkort een keertje op bezoek kunt gaan bij een boerderij.

Wat ga je doen?

Wat ga je doen? dat is een belangrijke vraag. Ga jij even de boerderijwinkel in om een liter melk te halen? Dan kan je gaan zoals je bent, gewoon zoals je ook naar de supermarkt gaat. Een boerderijwinkel is helemaal ingericht op bezoek en is schoon en fris (en ik vind dat je dit ook gewoon mag verwachten).

Ga je op bezoek bij vrienden met een boerderij? Naar een open dag op een boerderij? Ga je naar een kinderboerderij om dieren te aaien? Krijg je een rondleiding op een varkensboerderij? Dan denk je vaak iets langer na. Waar kan je op letten als je in nabijheid van de dieren komt?

koeien aan het voerhek - bezoek boerderij

Trek oude schoenen aan!

Als je dicht bij de dieren komt, doordat je gastheer bijvoorbeeld een rondleiding geeft, dan kan je jezelf thuis je hierop al voorbereiden. Trek oude schoenen aan. In de stal doet de boer erg zijn best alles schoon te houden en zou je gewoon langs de dieren moeten kunnen lopen zonder vies te worden. Maar helemaal schoon is lastig. Dieren produceren de hele dag mest….

klompen - bezoek boerderij

Douchen als je thuiskomt!

Dit hoeft lang niet altijd. Heb jij gewoon in de boerenkeuken een bakkie koffie gedronken dan is dat meestal niet nodig. Maar ben je door de stal gegaan? Dan ruik je dit soms nog wel als je thuiskomt omdat de geur van dieren soms in je kleren blijft hangen. Vooral de geur van varkens is erg sterk!

Handen wassen!

Op de meeste boerderijen is dit goed geregeld. Er zijn mooie plekken om je handen te wassen. Dus heb jij de hond geaaid, een lammetje geknuffeld of zelfs je hand in de bek van een kalfje gehad om op te laten sabbelen? dan was je daarna gewoon je handen met zeep. Dan ben je weer schoon voordat je aan de koffie begint.

Schoenen uit!

Bij ons in huis hoeft het vaak niet, maar het kan wel heel lekker zijn. Doe je schoenen uit bij de deur. Als je echt door de viezigheid gestapt bent dan is het wel zo fris je schoenen even uit te trekken. Daarom dragen boeren vaak klompen, ze zijn zo aan en zo weer uit. En het scheelt de boerin weer een uurtje dweilen 😉 Om je hierop voor te bereiden kan je makkelijke schoenen aantrekken en mooie sokken zonder gaten…:p

Oude kleding aan!

Dit is meestal helemaal niet nodig, behalve voor kinderen! Kinderen gaan buitenspelen en vinden altijd die modderpoel, of een klimboom of gewoon een groen grasveld om op te voetballen. En ze komen altijd vies binnen! niks aan te doen, dat hoort erbij. (Lees hier mijn blog over kleding op de boerderij)

laarzen en overal - bezoek boerderij
Een overal en laarzen zijn niet altijd nodig

Even opletten!

Ben jij allergisch voor dieren, stof of iets anders wat op de boerderij veel is. Denk er dan goed aan dat je pufjes en pillen meeneemt. Verwacht niet dat je er niks aan de hand is omdat de boerderij een gezonde omgeving is, wat het ook echt wel is. Beter voorbereid dan een ambulance bellen omdat jij zo’n ontzettend benauwd bent van het stof omdat het net hooiseizoen is en jij als burger daar nooit aan gedacht had 😉

Geniet!

Op bezoek op de boerderij is vaak toch wel even heel anders dan op bezoek bij vrienden in de stad. Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is dat je vooral lekker moet genieten. Een bezoek is zo voorbij, kleding kan gewassen of weggegooid, handen kunnen gewassen en de stank verdwijnt ook echt wel weer.

Je auto kan vies worden, maar je kinderen zijn moe van alle indrukken. Als je geluk hebt vallen ze in slaap op de achterbank van de auto als je naar huis rijdt. Een bezoek aan een boerderij is een ervaring, en ervaringen bewaar je in je hart en die gaan nooit meer weg!

bezoek boerderij