Onze kippen leggen geen ei meer! Ook is er momenteel een discussie dat de boer geen eiwit meer mag voeren, toeval?

De kippen zijn niet helemaal gestopt met leggen maar 3 kippen en gemiddeld 1 ei per dag was niet helemaal het idee. Dus er moesten nieuwe kippen komen. Ik gaf allerlei suggesties voor leuke kippen. Grote knuffelkippen, kleine krielkippen etc. etc. Maar op een mooie dag kwam ik thuis en daar zaten 6 nieuwe gewone bruine legkippen in het hok. Tot zover mijn inbreng dus.

zes bruine leghennen kippen eieren eiwit discussie

De drie oude kippen en de zes nieuwe kippen woonden samen in een hok. Maar de 6 nieuwe kippen bleven maar bij elkaar in een hoek zitten. Toen ik hun gedrag wat beter observeerde bleken de oude kippen behoorlijk dominant waardoor de nieuwe kippen geen eten kregen. Zes dode kippen vond ik wel weer een ander uiterste dus de oude kippen zijn verhuisd.

Nu wonen de oude kippen bij de eenden. Daar is meer ruimte en de eenden lopen nu een blokje om, zelfs de haan (die denkt dat hij een eend is) kiest het hazepad voor de kippen. Alle dieren weer te eten en iedereen blij.

kippen en eenden samen eten kippen eieren eiwit discussie

Nu lig ik elke dag op mijn knieën een eendennest leeg te graaien op de tast, op zoek naar dat ene kippenei. En meestal vind ik het ei wel en soms vind ik andere dingen…

De nieuwe kippen zijn nog jong en supermak. Ze springen vrolijk naar buiten zodra ik de deur opendoe, maar voor wat voer zijn ze snel weer binnen en tot nu toe hoefde ik nog niks te vangen. Ik zie mezelf al gaan! maar dat terzijde.

Nu hebben we 9 bruine legkippen, en wat denk je? Nog steeds gemiddeld 1 ei per dag! Want de nieuwe kippen zijn nog te jong om te leggen… Dus wel heel veel kippen, maar geen eieren.

De eiwitdiscussie

Over eieren gesproken, volgen jullie de “eiwit discussie”? Ik moet me nodig even inlezen want ik snap het nog niet helemaal. Maar het lijkt erop dat we voor een paar maanden het hele voerproductieproces (daar kan ik al een blog aan weiden) van de koe moeten aanpassen, want ze mogen minder eiwit.

Deze maatregel is bedacht zodat we de uitstoot van de bouw compenseren. Maar wat ik nu vooral niet begrijp is dit; door Corona vliegen er al maanden minder vliegtuigen, is die uitstoot daarmee dan nog niet gecompenseerd?

Want als dat niet het geval is, dan gaan die 6 maanden anders voeren niets veranderen en dan weten we allemaal dat er nog 6 maanden bijkomen, en dan nog 6 jaar en dan… staan we over 66 jaar nog steeds met zijn allen in de file omdat die dikke John Deers in de weg staan!

Een boze boer

Een boer moet je niet boos maken, dat hebben we toch wel geleerd de afgelopen maanden dacht ik zo. Maar hoe boos de boer ook is, de koe moet wel eten en de kippen moeten wel leggen. Zodat wij kunnen leven en de burger kan eten. En zolang dat allemaal gewoon door kan gaan, zal je mij niet horen.

Dit artikel is herzien in december 2021