Nederland is in de ban van de hitte, en daarom nemen wij ons hitteplan er weer bij. In deze blog gaat het ook over een hitteplan voor koeien. Hittestress is dan weer iets anders. Afgelopen week had ik last van hittestress. Ondanks mijn vaste voornemen gewoon thuis te blijven en van mijn eigen campinggevoel te genieten (meer hierover lees je hier), moesten er boodschappen gedaan worden, afspraken tussendoor en weet ik veel wat.

Dus ik zat weer in de auto, maar was vast van plan op tijd thuis te zijn zodat het boerinnetje nog even kon zwemmen. En dat lukte natuurlijk niet, daar had vooral ikzelf last van, ik kan heerlijk mopperen. Verder was het geen probleem.

Het boerinnetje mocht ’s avonds extra lang in bad en ik nam een koude cola bij thuiskomst, geheel volgens het Nationaal Hitteplan (voldoende drinken!). Niks aan de hand, even slikken en flexibel zijn.

Afkoelplan

De koeien hebben het ook warm, net als wij. Hebben zij een hitteplan? De koeien zien er nog tevreden uit en houden overdag hun gemak in de schaduw van de stal.

En ’s avonds, als het eindelijk wat afkoelt, dan is het feest. De draad gaat los en de (grote) koeien mogen de hele nacht lekker buiten liggen en gras eten in de wei. Even lekker afkoelen en de hitte vliegt de stal uit.

Rond die tijd zet heel Nederland haar ramen en deuren open en de warmte vliegt eruit. Geef maar toe dat jij ook een afkoelplan hebt. Want die deur en dat raam samen open, geeft een zo’n lekker briesje door je keuken 😉

extra ventilator voor de hitte  hitteplan voor koeien
Extra ventilator wordt aangezet

De pinken (dat zijn puberkoeien) mogen zelf bepalen wanneer ze naar buiten mogen, maar ook hen zie je de hele dag niet. Koeien zijn best slim, ze houden niet van hitte en blijven lekker binnen tot het eindelijk afkoelt. Dan huppelen ze naar buiten. Ze spelen de hele avond tikkertje met de poes en vermaken ons met hun bokkensprongen.

Aan het einde van de nacht, als de aarde weer opwarmt en de zon haar werk weer gaat doen, dan sjokken de koeien weer naar binnen en ploffen op hun bedjes in de stal. De mensen doen de ramen en deuren weer dicht, en de draad gaat weer voor de wei.

Tijd voor het Hitteplan: Liggen op een bed in de schaduw, met ventilator en alleen eraf om te drinken. Ik kan nog wat leren van die koeien!