De hoogste tijd voor een update over een moestuin vol onkruid, water en oogsten. Het is warm, erg warm. Het is warm geweest en het blijft nog even warm. De koeien hebben een hitteplan zoals te lezen is in mijn vorige blog. Maar de moestuin heeft ook een hitteplan voordat we uit de moestuin kunnen oogsten.

Water

Water, water zoveel water is er nodig om alles in leven te houden. Hoeveel liters zouden we al gebruikt hebben? We sproeien alleen in de avond als de on van de tuin is, ik loop met gieters voor alle andere planten waar de sproeier niet bijkomt en het boerinnetje helpt. Het zwarte stof van de moestuin en het water geven een leuke combinatie die bijna niet schoon te krijgen is, maar we genieten.

moestuin onkruid water oogsten

Onkruid

Mijn strijd tegen het onkruid is nog niet voorbij. Ik schoffel en trek, ik pluis en speur. En regelmatig klinkt er een kreet uit de moestuin als ik weer vol in de brandnetels grijp, maar we houden vol. Het ziet er redelijk goed uit, de hitte helpt mij met het verbranden van alles uitgetrokken rommel.

Ik loop met kruiwagens met afval naar de afvalberg en de tuin ziet er best goed uit, ik had het niet gedacht!

Oogsten

emmer bonen moestuin onkruid water oogsten
emmertje bonen

En dan gebeurt ook wat ik niet had gedacht. Ik kan oogsten! Emmers vol bonen en wortels. Zelfs de doperwten zijn langzamerhand opgeklommen en we kunnen een maaltje eten.

Ik voel me toch gezegend, wij eten voedsel van eigen grond. En ik vergeet voor het gemak al het onkruid en zit lekker in de schaduw bonen af te halen en doperwten te doppen. Ik pas zo in een ouderwets boek, de tijd lijkt hier stil te staan terwijl de uren vliegen en ik ze probeer te vangen. Sst, ik geniet…

Deze blog is onderdeel van een serie over de moestuin. Gemist? Lees ook mijn andere blogs over de moestuin: de start en update 1

Deze blog is herzien januari 2022