We genieten van de laatste mooie dagen voordat het echt koud wordt en hebben van alles voorbereid op de boerderij voor de winterslaap. Daarom was het de afgelopen weken wat stil van mijn kant.

Ik heb de tijd genomen om te genieten van mijn gezin en de herfst. Hoewel er altijd zoveel te doen is op de boerderij, ook in de herfst, hebben we nog fietstochtjes gemaakt en heeft het boerinnetje in de plassen gestampt op haar laarzen. We bekijken regelmatig de nieuwe paddenstoelen op ons terrein en houden een oogje op onze taken.

de winterslaap voorbereiden en genieten van paddenstoelen

Het was een weekje vakantie en daarin had ik tijd vrijgemaakt voor mijn “corona-project”. Het koste me meer tijd dan verwacht om dit project uit te voeren en omdat het de belangrijkste stap was, heb ik daar al mijn energie ingestoken. Mijn blog moest daarom dus even wachten, maar ik ben er weer. Wil jij weten wat mijn “corona-project” is? Hou de blog dan in de gaten want ik hoop dat alles nu in een stroomversnelling komt waardoor ik snel meer aan jullie kan vertellen.

Natuurlijk kwam ook de moestuin aan de beurt, want de zon scheen en hoe lekker is het om nu nog even buiten te zijn?! De pompoenenoogst is binnen, de foto zegt denk ik genoeg. Vorig jaar had ik een courgette-explosie, dit jaar waren de pompoenen aan de beurt. De moestuin raakt langzaam leger en ik plant geen nieuwe dingen meer. Het is vanaf nu gewoon oogsten wat er nog is en natuurlijk onkruid wieden.

de winterslaap voorbereiden door de oogst binnen te halen

Het bakhuisje is opgeruimd en alle zaden voor volgend jaar zijn opgeruimd. De tuinset is naar binnen gehaald en het blaadjes vegen kan gaan beginnen.

De dieren voorbereiden

Maar ook de dieren zijn in voorbereiding voor de winter. De koeien gaan nog wel naar buiten, maar staan te dringen voor de stal als er een regenbui overkomt. Vanmorgen is er een nieuwe zwaan in de vijver geland (de oude zwaan is daarmee nog niet echt gelukkig) en de schapen hebben kennisgemaakt met de ram ter voorbereiding op de lente.

De voorraad

Al het voer voor de koeien is binnen (zie alle blogs over het dieet van de koe) en de kuilen zijn gevuld. Maar ook de voorraad voor de mensen ziet er goed uit, ik heb de vriezer weer tot de rand toe gevuld met allerlei eten uit de tuin en de winkel. De potten stoofpeertjes staan in de kast, naast de jam die ik in de zomer gemaakt had.

We eten weer stamppot met worst en het boerinnetje heeft een waterproof overalletje gekregen. De laarzen staan bij de deur en de laatste zonnestralen vallen door de ramen. (Klinkt heel poëtisch, maar ze moeten nodig gewassen…)

De herfst is gekomen, de bladeren en kastanjes vallen en op een kille avond steken we de houtkachel weer aan. We staren dan in de vlammen, gewoon omdat het kan en omdat we het goed hebben.