Vandaag een blog over de brok die de koe krijgt. Voorlopig is dit het laatste deel in de serie het dieet van de koe. Maar ik denk wel de leukste dus dat beloofd wat 😉

alles over brok en koeien
brokjes

We hebben het gehad over gras, mais en zelfs aardappels. Het laatste wat wij nog voeren is brok. En dat is precies zoals het klinkt. Gewoon bruine brokjes. Speciaal voor onze koeien samengesteld, met alles erin wat ze nodig hebben, zoals mineralen en vitaminen.

alles over brok en koeien
Silo’s

De brok wordt bij ons gebracht in een grote vrachtwagen en in de silo gedaan, daar zijn die hoge silo’s dus voor. De brok wordt vanuit de silo automatisch naar de melkput verplaatst want elke koe krijgt tijdens het melken zijn hapje brok. Ook is er in de stal een punt waar de koe brok kan krijgen. Dit is computergestuurd en de halsband van de koe geeft een signaal en dan weet de computer hoeveel de koe mag krijgen. Ook kan je onderaan de silo gewoon tappen, met een kruiwagen ofzo, zodat je handmatig ook kunt voeren mocht dit nodig zijn.

De brokjesfabriek

alles over brok en koeien
halsband

Vorig jaar mochten we een rondleiding krijgen door de brokjesfabriek, een interessante niet lekker ruikende avond. Maar alle brokjes worden dus voor iedere boer apart samengesteld. Er zijn ook vertegenwoordigers van de brokjesfabriek die bij ons langskomen en te adviseren over de beste samenstelling etc. Daar bemoei ik me niet mee, al zet ik wel de koffie 😉

De challenge

Wij voeren brok van ABZ-diervoeding en afgelopen zomer hadden zij een leuke challenge. Iedereen die 3x op rij hetzelfde ureum had, mocht een filmpje inleveren waarop dat te zien was en dan kreeg je een slagroomtaart. Je had 3 maanden de tijd om een filmpje te maken.

Interessant dat onze vertegenwoordiger ons erop moest wijzen dat wij mee kunnen doen met de challenge, wij kijken dus nooit naar dat ureumgetal blijkbaar. Nadat me drie keer was uitgelegd waar ureum voor is (iets met het opnemen en effectief gebruiken van de mogelijkheden goede melk te maken…) leek het ons wel leuk om mee te doen en we houden van taart.

Het filmpje

Nog interessanter dat wij de drie maanden voorbij laten vliegen en uiteindelijk drie dagen voor sluiting nog willen filmen etc. Dus met het nodige kunst en vliegwerk draai ik een filmpje in elkaar (dankzij bruiloften en partijen was dit niet helemaal nieuw meer voor mij.)

Lang verhaal kort, we draaien een filmpje in elkaar en leveren het snel in. Daarna gaat ons gewone leven weer door. We krijgen een mailtje dat onze vertegenwoordiger een slagroomtaart komt brengen en die vertelt dat de dames van de receptie nogal vertederd waren door de hoofdrolspeler in de film, wat wij natuurlijk helemaal begrijpen…ahum.

alles over brok en koeien

En dan nu…

Omdat er zoveel inzendingen zijn, wordt er per regio (Noord, Zuid, Midden) nog een orginaliteitsprijs uitgeloofd, namelijk een overal. Het geluk wil dat wij deze ook winnen!

En nu zijn jullie natuurlijk benieuwd. Dus dames en heren, zie ons filmpje met in de hoofdrol; het boerinnetje!

Heb je nog niet genoeg? De winnaar van Noord: https://www.facebook.com/162705897215721/videos/838316613606747/

En de winnaar van zuid: https://www.facebook.com/162705897215721/videos/2391758724453171/

Deze blog is onderdeel van een serie over het dieet van de koe, Abonneer je zodat je niks mist!
Lees verder deel 1, deel 2 en deel 3 van deze serie.