Ik ben voorzichtig positief, de moeheid begint een beetje af te nemen. En dat betekent dat de klusjes die allemaal zijn blijven liggen langzaam weer de aandacht krijgen. De vloer wordt weer gedweild en de rommelhoekjes om de beurt uitgezocht.

En dan is daar de lock down voor Nederland. Alle winkels dicht, alle scholen dicht, alles komt piepend tot stilstand. En ik ben stiekem blij! Dit gaat mij even de rust geven waar ik aan toe was, even opnieuw inventariseren. Het oude jaar afsluiten, het nieuwe voorbereiden.

Het oude jaar

Het oude jaar afsluiten is meestal iets wat er bij inschiet. De voorbereidingen voor kerst maken dat ik, net als ieder ander, altijd nog teveel wil doen in te weinig uren. Maar dit jaar is het anders.

Ik had mijn boodschappen voor de feestdagen al ruim van te voren besteld en die worden gewoon op tijd bezorgt. Cadeautjes hoeven er niet uitgedeeld te worden, dus dat scheelt weer slenteren door winkelstraten. De kerstborrels zijn allemaal afgelast. De verplichte bezoeken van hele families en andere grote groepen zijn allemaal afgelast. Nederland zit thuis, dus ik ook.

Nu

Maar ik vind het heerlijk! Eindelijk tijd voor mezelf. En nu de energie er ook weer wat meer lijkt te zijn is er tijd om de boekhouding bij te werken, en nog belangrijker om buiten wat klusjes op te pakken. Hoe is het eigenlijk met mijn moestuin? Is daar nog iets te redden? Dus sta ik weer wortels te schrappen en een plan te maken voor de enorme hoeveelheid boerenkool die eraan komt. Boerenkool is mijn favoriete stamppot dus dat moet goed voorbereid worden.

Het boerinnetje wil elke dag koeien eten geven en krijgt ter plekke een enorme driftaanval als het erop lijkt dat ze niet zo lang buiten mag zijn als ze zelf bedacht had. Dus slenteren we langs de koeien, voeren we de kippen en lopen wat extra rondjes over het erf. Uiteindelijk lok ik haar mee naar binnen met de belofte dat we de kerstlampjes aan gaan doen. Die vindt ze zo mooi dat ze dan eindelijk toegeeft en we de warmte weer inkunnen.

Het nieuwe jaar

Voorzichtig kijk ik al een beetje voorruit naar het nieuwe jaar. Hoe zal het allemaal gaan? Gaat de lock down corona verslaan en kunnen we dan eindelijk weer normaal leven? het oude normaal?

Het nieuwe jaar is nog ver, ik denk er nog niet teveel over na. Het is nog zover weg en eigenlijk weet niemand hoe het dan verder moet. Ik weet dat ik nog een paar maanden moet werken, maar als ik met verlof ga wordt ook alles anders. Daarna verder met 2 kinderen. Er is nog veel onduidelijk.

Één dezer dagen zal ik er dieper over nadenken wat ik eigenlijk nog wil doen in 2021. Er liggen nog halve projecten uit 2020 die ik echt heel graag wil afmaken. Nu de energie steeds meer terugkomt (voor even dan, want als mijn buik in de weg zit wordt het ook weer anders) ben ik even positief, voorzichtig positief, maar toch positief. En daar geniet ik dan maar even van!