Het is tijd voor Lentewakker! Ik schreef eerder al dat we helemaal klaar waren voor de winterslaap en wanneer jij dit leest is de lente voorzichtig aan het beginnen. Een winterslaap werd het. Geen blogs (sorry, er was geen energie maar heb een goede smoes te lezen in deze blog), geen afspraken en met sneeuw en ijs als toetje. We hebben genoten, ommetjes gemaakt door de sneeuw op sneeuwlaarzen en gewapend met mutsen en sjaals. Maar ook zijn we weggekropen bij de houtkachel met dekentjes en sloffen.

Een wereld in winterslaap

De wereld werd stil. We werden wakker in het donker met een koude neus. Ik kreeg ijsvrij van mijn andere werk en hoefde dus niet voor dag en dauw door de sneeuw en ijs te ploegen om ergens op tijd te zijn, waar vervolgens niemand komt opdagen, want; “Het sneeuwt mevrouw”. Toch jammer dat dit soort smoesjes voor volwassenen zo slecht werken.

Het huis bleef de hele dag half donker omdat alle dakramen bedekt waren met een dikke laag sneeuw. Een tijd van middagdutjes, stamppot eten en sneeuwpret. Genieten dus! Een tijd van stilte en rust, geen verplichtingen buiten de deur behalve onze gewone boerderijdingen. Geen afspraken, alleen een enkele keer een zoom-momentje. En heel af en toe als ik zo aan het genieten was bij de kachel voelde ik een schopje vanbinnen, zodat ik ook wist dat daar alles goed gaat!

winterslaap lentewakker

Winters werk

Al dat winterse weer bracht ook extra werk met zich mee op de boerderij. Drinkbakken van de dieren ontdooien en sneeuw schuiven op het erf, anders wordt de melk niet opgehaald. De dieren zaten gelukkig allemaal warm en behaaglijk en de poezen kropen diep weg in het stro. Toch fijn dat dieren ook goed voor zichzelf zorgen, we hoefden soms maar een klein beetje te helpen.

De boer redde nog een klein roodborstje dat in de mest terecht gekomen was en daardoor helemaal nat. Omdat het zo hard vroor heeft het vogeltje een nachtje binnen gewoond in een kooitje om helemaal op te drogen. Nu is hij weer de wijde wereld in.

winterslaap lentewakker

Een wijde wereld die weer begint op te warmen. Mijn ramen werden viezer dan ooit en toen de sneeuw allemaal ging smelten bleef er overal een vieze drap achter. Overal dus; op de ramen, op het dak, op het erf, in de stallen waar het ingesneeuwd was en op de auto’s.

Lentewakker

En toen was het voorjaarsvakantie en lente! Na de winterslaap komt “lentewakker”. Dus we gingen aan de schoonmaak, de boer spoot het hele erf schoon en ik nam de ramen onder handen het boerinnetje veegde de blaadjes.

winterslaap lentewakker

We vingen de eerste warme zonnestralen en genoten van koffie buiten op het terras in de zon. Het boerinnetje zit weer uren in de zandbak of loopt in haar overalletje ergens papa of mama te helpen. ’s Avonds zijn we zwart als roet maar moe en voldaan. We douchen en genieten nog even van de avond (het is nog vroeg donker) voordat we ons bedje inkruipen.

En op een mooie dag beginnen we aan het opknappen van de tuin, maar daarover meer in een later verhaal 😉

Dit artikel is herzien in januari 2022