neventak

De neventak op de boerderij is razend populair en ik heb het idee dat dit vooral zo is onder boerinnen. Ze beginnen een camping, een winkel of een kinderopvang. Ik las er pas in ‘de boerderij’ over (ons vakblad). De neventak is superhard werken maar zet het boerenbedrijf in een nieuw perspectief. Burgers komen daardoor makkelijker op het erf en leren daardoor beter wat wij eigenlijk doen. Ze krijgen de kans mee te genieten!

En dat zet me toch aan het denken. Een neventak, waarom zou je eraan beginnen? Wat kost het en natuurlijk wat levert het op?

Ondernemen

Dat mijn vader een ondernemer is, maakt van mij niet automatisch ook een ondernemer. Dat mijn boer een ondernemer is, betekent niet dat ik ook wil meedoen. En toch kriebelt het. Ik ben onderdeel van de boerderij, daar kan ik niet omheen. Het staat zelfs vastgelegd in de officiële stukken en ik weet het elke dag als ik het erf oprij.

Dit is mijn thuis! Maar dit is ook ons bedrijf, een bedrijf dat bij mijn huwelijk zat inbegrepen. Ik wist dat van te voren en heb ook altijd geprobeerd interesse te tonen en te kijken waar ik, met mijn linkerhanden want ik heb er geen verstand van, kan ondersteunen. Een bedrijf waar je het beste voor wilt en waarvan je hoopt dat het floreert en groeit en dat je er heel misschien wel rijk van wordt…

En als het dan toch allemaal zo verweven is in elkaar, dat werk en privé, kan ik dan niet beter een mooi aandeel leveren? Net als elke ondernemer vraag ik me wel eens af of ik genoeg doe. Haal ik eruit wat erin zit? en; Wat zit er dan in voor mij? Ik ben niet opgeleid voor koeien, boerderijen en planten. Ik ben opgeleid voor kinderen en jongeren die net een beetje anders doen dan je verwacht. Dus daar heb ik niks aan toch? of ik moet koeientherapeut worden ofzo en daar heb ik geen ambitie voor.

Mijn vraag

Mijn vraag is niet perse halen we eruit wat erin zit en er is geen noodzaak tot extra activiteiten. Ik vertrouw erop dat mijn boer wijze, zakelijke beslissingen neemt die onze boerderij op een goede koers houden. Hij houdt me genoeg op de hoogte om te weten wat er speelt en ik bemoei me genoeg met alles om echt een onderdeel te zijn van het bedrijf. En aangezien er brood op de plank is ga ik er vanuit dat wij een gezond bedrijf hebben en de bankrekening bevestigt dit vooralsnog.

Mijn vraag is meer; Haal ik er genoeg uit? Kan mijn expertise misschien iets toevoegen op de boerderij wat er eerder niet was? Kan mijn nevenactiviteit misschien iets toevoegen en waarom zou je dat dan doen?

Thuisblijfmoeder

Hierdoorheen loopt voor mij het concept “thuisblijfmoeder.” Bestaat die eigenlijk wel? en zeker op de boerderij voorzie ik dat ze niet bestaat. O ja, als ik thuisblijfmoeder ben, dan blijf ik ook thuis net als een echte thuisblijfmoeder. Maar op een boerderij is zoveel te doen, geloof ik nou echt dat ik dan me alleen maar op de kinderen richt en dat dat genoeg is? Dat ik kan gedijen zonder extra projecten en extra uitdagingen naast de peuterpubertijd en de eeuwige was? Natuurlijk niet, ik ken mezelf een beetje!

neventak

Daarom werk ik buiten de deur! Nu nog 3 dagen en ook na de komst van nummer 2 blijft dit zo. Maar met een tweede op komst stel ik mezelf wel weer de bekende vragen; Wanneer stop je met werken en richt je meer tijd in voor de kinderen? Wanneer blijf je thuis? Of is buiten de deur werken voor nu genoeg nevenactiviteit?

Wat doe je thuis?

Maar vooral: Wat doe je dan thuis? Midden in die overwegingen valt dan de boerderij op de mat, met als onderwerp; de nevenactiviteiten op de boerderij. En dan droom ik over een B&B, een camping of een gezellige vergaderruimte om te verhuren. Elke dag thuis bij de kinderen en toch ruimte voor extra uitdaging en mijn eigen onderneminkje binnen de grote boerderij. Iets waarbij koeien en andere dieren een mooie aanvulling zijn zonder dat het mijn expertise is…

Persoonlijk heb ik dan wel hart voor het idee van de zorgboerderij of een praktijkruimte om kinderen te begeleiden.