Een blog over wachten. Voorlopig het laatste deel in de serie nestelen op de boerderij. Wanneer jullie dit laatste deel lezen van deze serie over nestelen, is de baby er misschien al wel, maar misschien ook niet. Geboortes worden over het algemeen niet gepland.

Flexibiliteit

Dat een geboorte niet gepland wordt weten we hier op de boerderij heel goed! Met moederdag had ik een leuke picknick in gedachten in het bos, maar toen we wilden vertrekken had opeens een kalf besloten dat het tijd was om geboren te worden. Dan wordt de hele planning aangepast en vertrekken we gewoon een hele tijd later. Had ik al verteld dat flexibiliteit ook een onderdeel is van boeren?

Maar goed, we zijn wel heerlijk wezen picknicken, alleen iets later, met als hoogtepunt het boerinnetje die middenin een mierennest ging staan…

Wachten

Ik wist niet of het wel zou lukken, maar het is gedaan. Alles staat klaar voor de baby. Er moeten nog een paar dingen in de vluchttas gestopt, maar er is een bedje. De wandelwagen staat klaar met een meerijplankje erachter voor het boerinnetje. En de kleertjes zijn gewassen en liggen klaar in de commode. Eindelijk rust!

wachten

Het boerinnetje zegt elke dag: ‘Morgen komt de baby‘, maar ik denk dat ze bedoeld; ‘Vandaag komt de baby niet’. Maar ze leeft in elk geval intens mee met alles voor de baby. We genieten elke dag nog intens van het feit dat ze nog lekker alleen is en mama alle tijd voor haar heeft!

Maar nu begint misschien wel het moeilijkste gedeelte, het wachten. Elke dag maak ik een inschatting welke dingen ik vandaag zou kunnen doen. De buik zit in de weg, soms rommelt het iets en ook energie is schaars. Dus meestal draait het uit op het hoognodige, wat kleine klusjes en heel veel rustmomenten.

Wachten is niet mijn sterkste kant, dus ik hoop dat ik het niet te lang hoef te doen!

En nu?

Tijdens het wachten is er nog genoeg te doen. Op de boerderij zijn altijd nog taken die gedaan moeten worden of beter gezegd; die ik wil doen. Dus er ligt nog steeds een to do lijst klaar. Alleen staan er alleen nog maar taken op die niet urgent zijn en die gedaan kunnen worden met een dikke buik. Ik kies dus gewoon wat ik leuk vind of waarvan ik denk; ‘Dit is nu lang genoeg uitgesteld.’ Dat laatste geeft een extra goed gevoel als het gedaan is natuurlijk.

En eigenlijk is een lijst zonder urgente ’to-do’s’ best leuk. Het is een tijd helemaal zonder stress. Met tijd voor dutjes en koffiepauzes met de benen omhoog. Met altijd tijd voor verhaaltjes voorlezen of extra knuffelmomentjes, of gewoon even zitten dromen in de babykamer…

Deze blog is onderdeel van een serie over nestelen op de boerderij. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3.