Deze week is het dankdag en altijd vraag ik me een beetje af wat ik met die dag moet. Waarom een speciale dag voor danken, zijn we niet altijd dankbaar? Maar nu ik op de boerderij woon is het allemaal wel beter te begrijpen waarom er zoiets als een dankdag bestaat. Dankdag is altijd aan het einde van het seizoen wanneer de oogst binnen is. En dat is nu, nou ja bijna…

Bij ons is het seizoen ongeveer afgelopen als de mais geoogst is en binnengehaald (dat gaat gelukkig in 1 keer) en dan gaan we ons voorbereiden op de winter. Maar voordat we dat doen, oogsten wij.

Een tijd om te oogsten

Daar kwamen wortels en rode bieten die ik samen met mijn schoonmoeder in een klein hoekje van de tuin gezet had. Wat andijvie en natuurlijk heerlijke boerenkool (de laatste hebben we nog niet geoogst). We hadden aardappels en opeens ben ik toch nog best wel druk. Er is OOGST!

De kalebassen zijn wild aan het groeien en afgelopen week heb ik de laatste eraf gehaald. Het grote boerinnetje helpt mij om alles mooi neer te leggen met haar kleine rode kruiwagentje, op een zonnige dag. Nu liggen er overal mooie herfststukjes op de boerderij, en is er ook binnen een schaal gekomen met kleine kalebassen en kastanjes.

Oogsten betekent werk!

Oogsten betekent werk! Oogsten, schoonmaken en verwerken. Verwerken zodat je het kan bewaren in een pot, of in de vriezer of misschien gewoon in de schuur. Allemaal taken die ik in fases doe, want er is altijd een kind dat je nodig heeft als je net een enorme pan op het vuur hebt staan… Uiteindelijk had ik de wortels in de vriezer, net als de rode bieten. Maar dat had ik gezaaid, en wat je zaait zal je (hopelijk) oogsten. Maar veel dingen heb ik niet gezaaid, maar het moet wel geoogst…

dankdag altijd dankbaar voor werk en blij dat ik me niet verveel
Wat een werk!!

Wat zaai je niet en oogst je wel?

Druiven bijvoorbeeld! Onze druivenranken hebben vele!!! trossen druiven voortgebracht. En omdat ik het niet kan aanzien dat alles op de grond valt, wil ik er toch iets mee. Zit ik op een mooie avond toch met twee emmers vol druiven en ben ik een paar avonden druk geweest met het maken van jam. Nu staat er weer een mooie voorraad druivenjam bij ons in de voorraadkast. Altijd leuk om te geven als cadeautje, lekker bij de yoghurt of op je boterham! Toch blij dat ik het gedaan heb.

Maar dat is niet alles!

Toen de druiven binnen waren gehaald en allemaal verwerkt, viel mijn oog op de appelbomen… je leest het goed: bomen! Bomen vol met appels, waarvan ik het echt zonde vind als ze op de grond vallen! Dus avonden appels schillen, appelmoes maken en voorraad invriezen voor appeltaart.

dankdag altijd dankbaar voor druivenjam
druivenjam in een donkere voorraadkast

En wat denk je van walnoten? Samen met het grote boerinnetje hebben we de walnoten opgeraapt (die al netjes bij elkaar gegooid waren) en die liggen nu te drogen in de aardappelschuur.

Gelukkig doen anderen ook nog wat 😉 De schoorsteenveger komt en maakt de schoorsteen keurig schoon. We gaan weer hout halen uit de schuur wat door familieleden in bakken gegooid en verwerkt.

Daar is dan Dankdag

3 november is het Dankdag. Een mooie dag om te denken aan alles wat geoogst is. En wat hebben we veel gekregen dit jaar!

dankdag altijd dankbaar voor bomen vol appels en zelfgemaakte appelmoes
heel veel appels
  • Als eerste natuurlijk een nieuw, gezond kindje die het hartstikke goed doet en die mijn tijd op slokt 😉 Gelukkig geef ik die tijd met plezier (zie deze blog).
  • Genoeg melk en daarmee geld om van te leven, om in onderhoud te voorzien. Hoewel de boeren zeker niet het beste jaar hebben gehad ooit. Gaat het met ons nog wel goed en we genieten elke dag van alles wat we krijgen.
  • Meer oogst dan ik van te voren had ingeschat voor ons dagelijks eten.
  • Natuurlijk deze blog die ik nog steeds met plezier maak (ben jij al aangemeld bij mijn facebookpagina? of mijn emaillijst?)
  • Ik denk dat we vooral dankbaar zijn voor goede gezondheid! De Boer had weer de energie om de boerderij te verzorgen.
  • Er is een voorraad eten voor de winter, speciaal voor onze koeien. We gaan vol vertrouwen de winter tegemoet!

Hoe ben jij dankbaar?

Heb jij al nagedacht of je dankbaar bent? en waarvoor ben je dan dankbaar? Vind je het lastig dingen te vinden waar je dankbaar voor zijn? Verval je snel in standaarddankbaarheden (is dat een woord?)

Dan hier wat vragen die je kunnen helpen:

Sluit je ogen, neem even de tijd om te diep te ademen en de zon je gezicht te laten warmen of juist te luisteren naar het tikken van de regen op het raam. (je kan ook helemaal de open haard gaan aansteken en alles klaarleggen, maar het is juist fijn om in het hier en nu te zijn, zonder alles te organiseren.)

  • Wat is je mooiste moment van de dag?
  • Waar kan/wil jij niet zonder?
  • Wat heb je gekregen/bereikt en had je nooit verwacht?

Dankbaar lastig?

Ik kan me (gelukkig) niet voorstellen hoe het is als je geen geld hebt om brood te gaan halen in de winkel, of dat je moet leven van wat andere mensen je toestoppen. Of misschien moet je zelfs naar een voedselbank gaan. Wij kunnen kleding kopen voor onze kinderen en kunnen gewoon lekker uit eten gaan als we daar zin in hebben (wat we trouwens zelden doen).

Het lastige van dankbaar zijn, vind ik dat ik me ook altijd bedenk wat ik niet heb, wat ik meer zou willen en wat ik anders zou willen doen. Daarom lijkt wordt het toch ook altijd weer een beetje op goede voornemens. Maar dat lijkt me dan weer meer iets voor een andere blog en een andere tijd. Dus probeer ik te blijven in het nu.

Laten we nu gewoon dankbaar zijn en even ademen