Toen de lockdown over Nederland kwam, kon opeens niemand meer naar de kapper. Voor sommigen een ondenkbare en onhoudbare toestand, voor anderen een reden om eindelijk alles lekker te laten groeien…

Voor mij is de kapper niet zo urgent. Al jarenlang knip ik regelmatig mijn lange haar zelf. Daar ben ik ooit aan begonnen door te kijken naar een YouTube filmpje met een instructie hoe je zelf laagjes kunt knippen in je haar. Uit het filmpje bleek dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om je eigen haar te knippen, dus ik ging de uitdaging aan. Sindsdien knip ik zelf mijn haar, meestal naar tevredenheid.

Nooit meer naar de kapper?

Wat brengt het veel voordelen met zich mee om je haar zelf te knippen. Ik kan zo wel een rijtje voordelen opnoemen:

Soms hoef je gewoon niet naar de kapper!
  • Het is goedkoper! Kappers kosten nu eenmaal geld.
  • Het kan op het moment dat het mij uitkomt. Wanneer ik vanavond bedenk mijn haar te knippen, is het vanavond nog geregeld. En als ik de kapper bel is het soms nog best een kunst een goed moment te vinden dat ik ontspannen naar de kapper kan.
  • Het bespaart tijd! Je hoeft er niet heen te rijden (en weer terug). Je zit niet langer in een stoel dan nodig en je haren wassen doe je onder de douche waar je toch al regelmatig onderstaat.
  • In tijd van COVID-19 hoef je gewoon wat minder voor gek te lopen, omdat je het zelf kunt bijhouden.

Ik draag mijn haar lang, daarom is het zelf knippen van je haar wel makkelijker dan met kort haar en worden foutjes ook makkelijk verborgen in een rommelige knot. Natuurlijk krijg ik het niet zo mooi als bij de kapper. Daarom ga ik één of soms twee keer per jaar, naar een echte kapper.

vers van de kapper
een paar jaar geleden, vers van de kapper

Waarom ga ik wel naar de kapper?

Maar nooit meer naar de kapper brengt ook zeker nadelen met zich mee. Het vraagt de aanschaf van speciale schaar of zelfs scharen (afhankelijk van wat je wilt) en natuurlijk de vaardigheid om een youtube filmpje op de juiste manier na te doen 😉. Andere nadelen zijn:

  • Omdat ik mijn haar nooit zo mooi krijg als de kapper. Het blijft natuurlijk wel een vak waarvan ik niet zomaar hoef te denken dat ik dat ook wel even kan zonder opleiding en met Youtube.
  • Omdat ik hou van het verwenmomenten bij de kapper. Hoe vaak krijg ik de kans om lekker ontspannen niks te doen en er ook nog mooier van te worden? Laten we zeggen dat het bij de tandarts toch echt een stuk minder ontspannen is.
  • Niet alle modellen kan ik zelf knippen. Youtube biedt helaas niet voor ieder model een DIY en dan hebben we het nog niet over mijn vaardigheden een DIY zelf te doen.

Een kapper voor koeien

Weet je wie er ook naar de kapper gaan? Je raadt het al… koeien. Na een heerlijke zomer en hopelijk een heleboel warme herfstdagen gaan de koeien terug naar de stal. Maar wel met een mooie wintervacht. We hebben het hier natuurlijk niet over een wintervacht zo dik als de schapen hebben, maar onderschat niet hoeveel haar er op een koe kan groeien!

Bij koeien wordt het overtollig haar eraf gehaald met een scheerapparaat. Een klusje waar je wel even mee bezig bent, en hoe meer koeien, hoe meer haar en natuurlijk hoe meer werk.

Waarom gaat een koe naar de kapper?

Het knippen of eigenlijk scheren van de koe is echt één van de eerste winterklusjes als de mais is binnengehaald. De boer trekt een oude overal aan en slijpt de messen. Hij zet de koeien even vast in het voerhek en het scheren kan beginnen. Met een grote tondeuse aan de slag!

Maar ik hoor je denken; waarom moet dat haar eraf? Dat is eigenlijk een antwoord bestaande uit twee redenen.

De eerste reden waarom wij koeien scheren is omdat het gewoon te warm wordt in de stal met zo’n dikke vacht. Koeien hebben geen dikke vacht nodig in de stal, ze gaan daarvan zweten en vatten daardoor sneller kou of geven minder melk omdat ze veel energie kwijt zijn aan koel blijven.

De tweede reden waarom wij de koeien scheren is omdat het melken dan meer hygiënisch wordt. De lange haren verzamelen zaagsel, stro, voer en natuurlijk mest en misschien nog andere viezigheid. Tijdens het melken worden daarom elke dag de spenen van de koe schoongemaakt (ook in de zomer). Maar met die lange winterharen is dat een tijdrovend klusje. Een klusje wat 2x per dag terugkomt, dat zien we dus liever als een snel klusje en daarom is het fijn als het haar kort is.
Denk maar even aan een langharige hond, als die door de rommel loopt dan hangt er van alles in zijn vacht en dat wil je liever niet in je huis, laat staan in je melk!

Het koeienmodel

Zijn er dan ook verschillende modellen waaruit de koe kan kiezen? Het verschilt heel erg per boer en ook per koe hoeveel welk model de koe krijgt. Net als bij mensen heeft de ene koe nu eenmaal een dikkere bos haar dan de ander. Maar er zijn zeker wel opties!

Eigenlijk doet elke boer die ik ken in ieder geval wel scheren rondom het uier om het melken hygiënisch te laten verlopen. Sommige boeren nemen ook de rug mee (zeker als er een dikke bos opzit) en er zijn ook boeren die gewoon de hele koe netjes bijwerken. Het is een beetje waar je zin in hebt en wat je prettig vind werken denk ik.

Allemaal haren!

Persoonlijk vind ik regelmatig naar de kapper gaan wel erg fijn. Maar regelmatig is bij mij dus niet zo vaak als bij sommige anderen. Ik draag mijn haar lang en ik las pas dat mensenhaar ongeveer 1 cm per maand groeit. Als ik mijn haar dus maar genoeg met rust laat, wordt het steeds langer. En dan op een dag besluit ik dat het veel te lang is geworden. En ik heb het al 1x eerder gedaan, maar overweeg het nu weer. Als ik er 30cm! afknip, dan kan ik de vlecht doneren om er een mooie pruik van te laten maken voor iemand die geen haar meer heeft door een nare ziekte. 

Ik denk dat je haar laten groeien om er iemand heel gelukkig mee te maken, misschien wel de makkelijkste manier is om iets goeds te doen voor een ander!

Soms spelen leerlingen kappertje bij mij, maar dan wel zonder schaar 😉