Lees mee in mijn overdenkingen rondom zindelijk worden. Iets wat een tijdje aan de orde van de dag is geweest in ons huis. Zindelijkheidstraining is volgens mij voor iedere moeder iets waar je even tegenop ziet. Of het nu gaat om je nieuwe hond of een kind, het is even afzien.

Om te beginnen even iets heel anders. Terwijl ik dit artikel schrijf en bewerk schiet mij een belangrijke vraag te binnen. Er zijn mensen die denken in beelden (lees dan vooral het artikel waar ik op het eind naar link omdat deze ook een filmpje bijgevoegd heeft.) Maar zijn er ook mensen die denken in geuren? Laat het me weten als je denkt in geuren en wees dan gewaarschuwd voor dit artikel 😉

Zindelijk: Wij waren eraan toe!

Voor mij was het geen vraag wie toe was aan zindelijkheidstraining. Ik was degene die zat was van de luier, dus wij gingen het proberen. Voor ons kind, niet voor ons huisdier. Omdat ik hoogzwanger was, heb ik me wel goed voorbereid en ben aan de slag gegaan met de zindelijkheidsbox. Een methode met stickers en cadeautjes. Ze beloven dat je kind in 7 dagen zindelijk is.

Het grote boerinnetje was net 2 jaar oud, maar we gingen beginnen. Ze had alle signalen die ze moet hebben volgens de makers van de box. Het belangrijkste signaal was bij mezelf; Ik was helemaal klaar met die luiers en het er achteraan rennen omdat ze geen zin had om verschoont te worden. Wij waren eraan toe!

zindelijk worden, het kind
zindelijkheidsbox.nl

Maar dan?

Wij waren er klaar voor. Ik had cadeautjes ingeslagen bij de kringloop en de action en met de adviezen van de zindelijkheidsbox in mijn hoofd gingen we aan de slag. En oei, dat is doorzetten! Broek na broek nat. Druppels hier, plasjes daar… We waren blij als het slaapje eraan kwam want dan mocht er een luierbroekje aan. Ik maakte me op voor de middag, snel wat onderbroeken wassen en drogen en daar gingen we weer.

Maar vreemd genoeg werken de stickers en groeide ons kleine meisje bij elk succesje. Het waren geen 7 dagen… (dat lukte onder andere niet omdat ze toch naar de gastouder moest en die wilde ik er niet mee opzadelen.) Maar na een dag of 10 ging het goed. Ik heb haar zelf nooit meer een gewone luier aangetrokken alleen als ze gaat slapen. Na 10 dagen plaszindelijk, wat kan een moeder trots zijn!

De grote boodschap?

De grote boodschap hebben we even gelaten. Ik was hoogzwanger en was al lang tevreden met deze stap. De grote boodschap verdween in de slaapluier en alles was overzichtelijk en fijn. De baby kwam en de wereld veranderde al genoeg. Maar nu hebben we het weer opgepakt en het gaat steeds vaker goed. We hebben nieuwe stickerkaarten, maar deze keer geen cadeautjes meer. Maar daarvoor in de plaats een prachtig alternatief namelijk, bij een volle kaart naar de speeltuin. Het ultieme geluk voor ons boerinnetje, al heeft ze een speeltuin in haar eigen tuin…

Pavlov

Zindelijkheidstraining is allemaal gebaseerd op de aloude theorie van Pavlov. Straffen zorgt ervoor dat je het niet nog een keer doet, belonen zorgt dat je het wel nog een keer doet. De zindelijkheidsbox zet 100% in op belonen en laat het straffen totaal buiten beschouwing, wel zo gezellig.

Opnieuw beginnen met zindelijkheidstraining?

zindelijk worden bij een hond

En toen kochten we een puppy… En nu kunnen we opnieuw beginnen met zindelijkheidstraining. Deze keer doe ik het samen met de boer, een mooie samenwerking en we oefenen met communiceren met elkaar en iedereen die het erf opkomt en iets van onze pup wil. De pup wil vooral veel van iedereen 😉

De meningen rondom straffen en belonen bij de zindelijkheidstraining van de pup zijn nogal verdeeld. Er zijn mensen die beweren dat een pup met zijn neus in zijn behoefte drukken helpt. Anderen zeggen juist totaal negeren en opruimen en dan heel erg belonen als hij het wel op de juiste plaats doet.

Welk team ben jij?

Klein BELANGRIJK detail over hondenpoep

Hondenpoep is absoluut niet goed voor koeien, ze kunnen er goed ziek van worden (lees er meer over in dit artikel) Dus laat je hond vooral niet uit in een weide waarvan je denkt dat het geen probleem is als je hond daar een rondje rent. Dat is het dus wel als hij ook een hoopje neerlegt…

Maar wist je dat…?

Wanneer je mijn facebookpagina in de gaten houdt, heb je het al gezien. Koeien kunnen ook zindelijk worden…! Wat?! ja, dat kan. Met stijgende verbazing heb ik me hierin verdiept…

Vies verhaal in een notendop: Koeien leveren een bijdrage aan de stokstofproblematiek (net als jij en ik). Maar dat wisten we al toch? Één van de oorzaken hiervan is dat de mest en de urine met elkaar vermengen en er ammoniak vrijkomt (die in de lucht blijft hangen) en de stikstof in de grond trekt (wat invloed heeft op de biodiversiteit).

De koe naar het toilet

Nu hebben wetenschappers een speciaal koeientoilet ontwikkeld. Ja, je leest het goed. Wat men al niet doet in de wondere wereld van de wetenschap. Maar dat is een ander gesprek. Terug naar de koe. De koe doet op dat toilet zijn behoefte. In het toilet worden mest en urine gescheiden. Resultaat; minder ammoniak en minder stikstof in de grond. een mogelijke oplossing voor het stikstofprobleem, interessant toch?

Pavlov & Koe

Hoe werkt dat nu? een koe zindelijk maken? Bij de zindelijkheidstraining van de koe wordt gebruik gemaakt van de theorie van Pavlov, net als bij het kind dat zindelijk wordt. Namelijk de theorie dat bij straf je het niet nog een keer doet en bij beloning wel. Lees vooral het artikel om je er verder in te verdiepen hoe ze dit bij deze training doen.

Conclusie

zindelijk worden: het kind

Ontzettend trots kan ik vertellen dat mijn kind in principe zindelijk is. Het gedoe (natte broek afpellen, wassen, dweilen en repeat) stelde niks voor, gezien het fantastische resultaat dat ik geen luiers meer hoef te verschonen. Een wonderbare werkelijkheid.

zindelijk worden: de pup

De pup is halverwege (ik las op internet dat het wel 6 maanden duurt voordat je pup zindelijk is…) We hebben een aardig ritme gevonden in uitlaten, vrij rondlopen op het erf en aan de lijn. De zindelijkheid is 50% zou ik zeggen. De urgentie is minder hoog want de hond komt niet in huis en loopt in de toekomst in principe vooral vrij rond en zal dan zeer waarschijnlijk zelf een plekje gaan zoeken.

Een pup zindelijk maken is net zoveel gedoe als een kind zindelijk maken, het resultaat is wel fijn als onze koeien gezond blijven en de poep niet overal op ons erf ligt.

zindelijk worden: de koe

Bij koeien doen we niets aan zindelijkheidstraining. Wel goed om te weten is dat mijn boer uren en uren! kwijt is aan het verwerken van de mest en dat ik er ook tijd insteek (misschien ooit nog een mooie blog om dat allemaal uit te leggen). Om die uren niet meer te hoeven werken is natuurlijk fijn, maar omdat ook bij het scheiden van mest en urine er nog steeds iets mee gedaan moet worden, ga ik er vanuit dat het werk toch wel blijft.

Het straffen en belonen is in het toilet geautomatiseerd. Dat scheelt dan wel weer werk ten opzichte van een kind zindelijk maken.

Zindelijk worden: ff reëel

En dan nu even reëel. Er zijn dingen die moeten en er zijn dingen die iets opleveren na een bepaalde mate van inzet. Dat geld bij de zindelijkheidtraining van een kind. Ook zindelijkheidstraining van een hond lijkt genoeg voordelen te hebben. Maar…

Ik moet er niet aan denken om elke koe zindelijkheidstraining te gaan geven hier op de boerderij. Het is natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar zolang het boeren niet minder werk oplevert en alleen maar vraagt om een investering in een koe-toilet die vooral het gevoel van de burger lijkt te sussen of zelfs af te schuiven, loop ik er nog niet zo warm voor.

Wat mij betreft houden we het voorlopig bij kinderen en als het niet anders kan ook huisdieren, dat is me al gedoe genoeg!