Iedereen hier maakt een puzzel. De boer, ik en het grote boerinnetje. Nu zijn er heel veel soorten puzzels en we maken allemaal een andere. Ook helpen we elkaar puzzelen, want puzzelen doe je toch vaak samen.

Hou jij een beetje van puzzelen? Welke is je favoriet?

Samen puzzelen

Vroeger maakte ik puzzels van 1000 stukjes. Ik maakte ze vooral in de kerstvakantie, een heerlijk rustig tijdverdrijf waar ik door de jaren heen steeds beter in werd. Vol goede moed nam ik een stuk van de tafel in beslag en begon.

Vorig jaar heb ik het puzzelen naar een hoger level getild want ik had nog een puzzel liggen van 1000 stukjes maar dan zonder voorbeeld… Het is gelukt, met de nodige hulp natuurlijk. Zoals je je vast wel kunt indenken is een puzzel niet in 1 dag klaar. En daar lagen de kansen voor anderen.

Meningen

Mensen hebben altijd een mening als er een grote puzzel op tafel komt. ‘Waar begin je aan’, ‘Ik moet er niet aan denken’ en ‘mij niet gezien’ zijn opmerkingen van mensen die de puzzel zien. Maar op de een of andere manier heeft een legpuzzel een enorme aantrekkingskracht op mensen. Voor je het door hebt, probeer je toch een stukje aan te leggen. Ik ben al vaak alleen aan een grote leguzzel begonnen, maar ik heb hem misschien nog wel nooit helemaal alleen afgemaakt.

de puzzel van het boerinnetje

De puzzel van het boerinnetje

Het grote boerinnetje is nu 2,5 jaar oud en ook helemaal geboeid door het puzzelen. Steeds een beetje moeilijker, steeds wat meer stukjes. In het begin help ik best veel maar al heel snel doet ze het alleen. Ik ben natuurlijk supertrots dat ze het al zo goed kan!

Heel lang maakte ze vooral puzzels van boerderijen en dieren. Want eerlijk gezegd was dat wat ik vooral in huis had. Intussen zijn er ook prinsessenpuzzels bijgekomen en andere mooie afbeeldingen en ze maakt ze allemaal met veel plezier.

De puzzels van de boer

Ook de boer is aan het puzzelen, maar dan wel een hele andere puzzel! Een puzzel met geld en boerderijzaken. Het zijn 2 puzzels die elk jaar weer terugkomen en horen bij het boer-zijn.

puzzel 1

De eerste puzzel die de boer maakt heeft te maken met vervangende verwerkingsovereenomsten (verder: VVO’s). Deze VVO’s hebben alles te maken met mest. Wij verwerken mest, dus soms kopen we VVO’s van andere boeren over hebben. Eigenlijk is dit een landelijke puzzel en wat er nu precies gebeurd begrijp ik totaal niet. Maar VVO’s moeten we kopen.

Gelukkig is er iemand die ons helpt te berekenen hoeveel VVO’s we nodig hebben. En dan gaat de boer op internet de prijs in de gaten houden en zo goedkoop mogelijke VVO’s kopen. Het is een ware veiling en de prijs gaat soms alle kanten op. Op het juiste moment kopen (of verkopen) is daarom van belang.

puzzel 2

De tweede puzzel gaat over de beroemde fosfaatrechten. Eigenlijk gaat dat dus ook over mest. Fosfaat is namelijk de uitstoot uit mest en een teveel daarvan is niet goed voor het milieu. Er is voor elke boerderij vastgelegd over hoeveel fosfaat ze mogen uitstoten. Heb je meer koeien dan het jaar daarvoor? Dan heb je meer fosfaatuitstoot en heb je meer rechten nodig. Andersom is ook waar, heb je minder koeien dan kan je rechten verkopen. En daar is de handel! en de puzzel natuurlijk 😉

Ook hier hebben we mensen die ons helpen berekenen hoeveel we nodig hebben en handelt de boer online om een goede deal te maken.

Mijn puzzels

Mijn puzzels zijn vooral om iedereen te helpen met de puzzel. Ik hoop dat ik degene ben die stiekem een stukje aanlegt dat de ander weer verder helpt. Het boerinnetje help ik door haar te leren eerst de randjes en de hoekjes te leggen. De boer help ik door hem te laten weten hoeveel geld is beschikbaar is voor de nodige rechten en VVO’s en hem eraan te herinneren dat het moet gebeuren.

mijn puzzel

En mijn eigen puzzel? Dat is dit jaar de puzzel uit het kerkblad. Een woordzoeker waarbij je door de hele bijbel moet om alle woorden te vinden. Hiervan kunnen geen stukjes kwijtraken, maar ik hoop wel dat iemand me helpt om af en toe een woord te vinden 😉