Elk jaar rond deze tijd van het jaar denken veel mensen na over voornemens. Goede voornemens voor het nieuwe jaar. We denken na over alle dingen die we anders willen doen, beter als het vorige jaar, anders dan het vorige jaar. Ambitieus als ik ben, wil ook ik graag het maximale uit mijn jaar halen. Daarom ook voor mij weer tijd voor een frisse start!

goede voornemens in een nieuwe agenda

Terugkijken

Bij vooruitkijken hoort automatisch ook dat je terugkijkt naar het vorig jaar. Waar ben ik blij mee en wat zou ik dit jaar anders willen? Voor mij zijn er altijd dingen bij waar ik meer (of juist minder) aandacht aan wil geven.

Ook voor de boerderij (onze onderneming) kunnen we successen en verbeterpunten benoemen. We kijken o.a. samen met de boekhouder, terug op een financieel jaar, maar ook inhoudelijk kijken we naar de koeien en de algemene bedrijfsvoering.

Na al dat analyseren kunnen we terugkijken naar een hoop dingen waar we dankbaar voor zijn! Zoals; gezonde kinderen, een goede oogst en weinig zieke koeien. Dat zijn zaken waar een boer (en een boerin) zich druk om kan maken en waar wij met elkaar blij mee zijn dat dat vorig jaar goed is gegaan.

Hoe was 2021?

Het afgelopen jaar was mijn doel vooral om te genieten en me te richten op mijn gezin. De komst van een nieuw boerinnetje maakte dat dit ook echt nodig was.

Zoals ik hierboven al beschreef zijn er op de boerderij vooral veel dingen om dankbaar voor te zijn. Hoewel het altijd een wankel evenwicht is en we ons ervan bewust zijn dat een klein dingetje alles kan veranderen, genieten we er vooral van.

Als ik naar mezelf kijk dan kan ik wel wat dingen benoemen die ik beter zal doen volgend jaar. Ik merk dat ik nu weer heel veel zin krijg om ook alweer aan mezelf te werken. Aan mijn eigen ontwikkeling en alles wat daarbij komt kijken. Mijn eigen ontwikkeling heeft het afgelopen jaar stil gestaan, en dat was goed.

Hoe wordt 2022?

Ik kan helaas niet in een glazen bol kijken en daarom weten welke dingen er wel en niet gaan lukken in 2022. Dus ik zal net als iedereen het moeten doen met goede voornemens, en dat is al een mooie start. Dit jaar heb ik vooral geprobeerd haalbare doelen te stellen. Doelen die in echt behaald kunnen worden.

goede voornemens in een lege agenda
Nu nog een mooie lege agenda

Op het werk heb ik veel ideeën hoe de dingen verbeterd kunnen worden of anders geregeld kunnen worden. Ook op de boerderij jeuken mijn handen om weer te beginnen aan de moestuin en de kleine boerinnetjes mee te nemen op pad over het erf. Natuurlijk zijn er ook voor deze blog goede voornemens. Maar als ik dit alleen al opschrijf merk ik dat het teveel is, te groot. Hoe bepaal ik wat belangrijk is en eerst komt?

Van voornemens naar actie!

Natuurlijk wil ik graag dat het dit jaar niet bij voornemens blijft. Ik hoop dat dit het jaar wordt dat de wensen die ik heb ook echt omgezet wordt in daden. In acties die je kan afvinken. En om dat te doen heb ik me verdiept in filmpjes op internet, blogs van inspirerende vrouwen die hun jaar vorm geven. Die een jaar van doelen opstellen die uitkomen!

Graag wil ik alles wat ik heb ontdekt met jullie delen. Want hoe ga ik dit allemaal vormgeven? Ik heb alles samengevat in 5 stappen, lekker overzichtelijk daar hou ik van!

Stap 1: Stel je prioriteiten

Het eerste wat ik heb gedaan is onder elkaar zetten wat het belangrijkste voor mij is. Zet alle prioriteiten eens bij elkaar. Dat hoef je eigenlijk maar een keer te doen meestal veranderen je prioriteiten niet echt. Denk aan dingen als; gezin, hobby, familie, werk, vrienden etc. Dit gedeelte vond ik nog niet zo lastig.

Zet de prioriteiten in de goede volgorde. Bij mij was het het moeilijkste om te bedenken welke positie op de ladder alle gebieden van mijn leven hebben. Mijn gezin staat heel hoog, mijn werk staat wat lager. Wat is de plek van de boerderij? Wat is de plek van familie? etc. Ik heb hier wel echt even tijd voor genomen.

Deze stap maakt heel inzichtelijk wat je allemaal op je bordje hebt liggen en welke zaken eigenlijk echt belangrijk zijn. Dat helpt mij nu, maar elke week als ik plan, om keuzes te maken. Dat word opeens veel makkelijker als je weer even scherp hebt wat ook al weer het belangrijkste wordt.

Wat komt er eerst Ik doe dit omdat ik op die manier heel handig kan inschatten welke dingen ik het eerst bedoel op het moment dat ik dus een to-do-list heb kan ik dan ook kijken wat het belangrijkste is naar aanleiding van mijn prioriteiten zet ze dus vooral voor jezelf eens onder elkaar het is even een klusje en misschien wil je namelijk komende week nog een paar keer een beetje aanpassen dat geeft allemaal niks maar ergens moet je een keer beginnen

Stap 2: De braindump

Dit vind ik een heerlijke stap. Zet alles wat je wilt bereiken dit jaar op papier. Alles wat in je hoofd zit, schrijf je op. Grote doelen als: Het aflossen van mijn hypotheek, zet je er ook gewoon bij (al ga je dat waarschijnlijk niet halen in 2022 ;). ) Pak een groot vel papier en schrijf het eens op.

Bij mij kwamen er dingen op als; De wasmachine aanzetten, en; Een registratie halen voor mijn werk. Een cursus doen. Ik wil graag een moestuin dit jaar. etc. etc.

Alle stappen om daar te komen zijn nog niet belangrijk, het gaat om de grote lijnen. De grote dingen die je ooit wilt bereiken. Ik heb geprobeerd dit voor elke prioriteit uit stap 1, grote dingen op te schrijven die ik zou willen behalen in een ideale wereld.

In een ideale wereld zou ik bijvoorbeeld graag een mooie moestuin hebben die er netjes bij ligt in. Zou ik meer taken op de boerderij willen oppakken, maar ook op mijn werk buiten de deur nog stappen willen maken. Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Het maakt niet uit of je het binnen jaar kan bereiken, binnen 5 jaar of binnen 10 jaar.

Wanneer je het niet opschrijft, gaat het sowieso niet gebeuren, toch?

Stap 3: Lekker sorteren

Daar zat ik dan met al mijn plannen en een papier vol met dingen die ik allemaal nog ooit eens zou willen doen… Toen ben ik gaan ordenen op prioriteit. Alles rondom prioriteit het huishouden bij elkaar, alles voor prioriteit de boerderij bij elkaar, alles van mijn werk bij elkaar etc.

en dan komt stap 4.

Stap 4: Indelen

goede voornemens in kleine stappen...moeilijk!
zoveel goede voornemens, proberen concreet te maken is niet altijd makkelijk!

Stap 4 is misschien wel de belangrijkste stap. Bij stap 4 ga je alle taken indelen. Ik had alles nu gesorteerd op prioriteit. Waarschijnlijk heb je al gezien dat sommige wensen heel groot zijn. En dat gaf mij wel reden tot paniek, want dat gaat nooit lukken. Maar niet getreurd het kwam goed met mijn planning en dat komt het vast ook met de jouwe!

Het idee is dat het je het grote doel gaat verdelen in kleine stapjes. Ik moet bijvoorbeeld voor mijn een registratie halen. Daar heb ik, laten we zeggen 3 maanden de tijd voor. Ik heb er al heel veel voor gedaan maar een paar dingen moet ik nog doen. Ik moet nog twee kleine cursussen doen en het verslag moet aangepast worden. Drie taken onder één doel en onder de prioriteit werk.

Doel te groot?

Maar soms is een doel te groot voor een jaar. Dus dan neem ik voor dit jaar de stappen van die dit jaar kunnen en passen. Stel dat je een boek wilt schrijven, maar dit jaar heb je nogal wat andere ambities. Dan kan je dit jaar misschien alleen de stap zetten om ideeën in een notitieboek te schrijven. Dat boek ga je dan aanschaffen, met een mooie pen 😉 en je legt het ergens dat je het niet vergeet.

Of je schrijft elke dag 10 minuten, want dat red je wel. Dan staat het verhaal misschien aan het einde van het jaar al wel op papier, al moet je het dan nog redigeren etc.

Een klein stapje begint met een klein besluit om klein beetje tijd apart te zetten en eindigt na heel veel kleine stapjes (en heel veel kleine beetjes tijd) met het behalen van een groot doel. Dat geeft mij moed!

Stap 5: Plannen

Nu ik de kleine stappen onder elkaar heb gezet kan ik ze ook in de tijd zetten. Mijn plan kan bijvoorbeeld worden dat ik elke maand een cursus wil doen en in de laatste maand het eindverslag wil schrijven.

Zet de kleine stappen uit stap 4 in je agenda. Ik doe dit vooral wekelijks, want dan heb ik het meeste overzicht. Voor mijn jaarplanning stop ik dus bij stap 4 en dan pak ik wekelijks alles er weer eens bij. Dan zet ik eerst alle afspraken erin die je sowieso hebt, zoals; naar de tandarts gaan of een club waar je bij zit elke dinsdagavond etc. Zorg dat die dingen goed in je agenda staan en ga dan kijken naar de taken die je uit stap 4 kunt oppakken.

Ik heb al eerder een blog geschreven dat ik mijn dagen graag verdeel in blokken van 2 tot 3 uur met soortgelijke taken dus bijvoorbeeld een cursus doen op de computer of een verslag aanpassen past bij mijn computertaken. Dan heb ik rust en tijd om dat soort zaken te doen.

En nu?

Nu je dit allemaal onder elkaar hebt gezet, weet je wat je belangrijk vind en wat belangrijk is.

Bekentenis

Dan zal ik gelijk maar afsluiten met een bekentenis. Ik plan niet mijn hele jaar… Ik vind mijn leven daarvoor veel te onoverzichtelijk en chaotisch en het ontneemt mij het gevoel van vrijheid. Daarom stel ik doelen en stapjes voor 3 maanden. Ik vind het belangrijk ermee bezig te zijn.

Stilstand is achteruitgang

Ja toch? Hoe zorg jij dat je doelen behaald worden?