Wie ben ik?

Ik ben een kip. Een bruine legkip, en ik leg bruine eieren. Ik ben niet geboren op de boerderij, maar hier later komen wonen. Toch heb ik het wel erg goed hier, samen met mijn vriendinnen zijn we helemaal gewend op de boerderij. We maken er elke dag iets gezelligs van en kakelen wat af.

een bruine kip uit de beestenblog

Gelukskip

Ik ben een geluksvogel, of eigenlijk een gelukskip, want ik woon op de boerderij. Toen ik geboren werd, woonde ik hier nog niet. Maar toen ik groot genoeg was om een ei te leggen, ben ik hierheen verhuisd. Dat was heel spannend voor mij en mijn vriendinnen.

We zijn allemaal gelukkig en gezond. Ik heb, samen met mijn vriendinnen, een speciale band met het grote boerinnetje. Zij komt ons namelijk heel vaak voeren of gewoon iets lekkers brengen van haar moeder uit de moestuin.

Ze ruimt ook regelmatig onze eieren netjes op in een doosje, zodat de boerin er iets lekker van kan maken. Een belangrijke taak die voorzichtig gedaan moet worden. Ze kan het supergoed!

Mijn ouders

Over mijn ouders is niet zoveel bekend. Mijn moeder was een hen en mijn vader een haan. Ik heb ze nog nooit gezien, maar dat geeft niet. Ik zal zelf ook geen kinderen krijgen, mijn doel in het leven is eieren leggen.

Mijn eieren zijn voor de boerinnetjes. Ik ben er trots op dat ik hen elke dag zo’n mooi cadeau mag geven. Heel af en toe sla ik een dagje over, maar dat geeft niet want samen met mijn vriendinnen verzorgen we meer dan genoeg eieren. En een kip heeft zo af en toe wel een dagje rust verdiend!

Mijn verblijfplaats

Ik woon nu in een ruim verblijf waar ik in het zand kan krabbelen. Ook is er (vooral in de winter) lekker extra stro om mezelf in te verstoppen en warm te houden.

Er zijn ook mooie leghokken met warm stro erin. Een heerlijke plek om een ei te leggen. Mijn vriendinnen en ik leggen onze eieren vaak allemaal samen in één leghok, terwijl er veel meer hokken zijn. We zitten gewoon graag op hetzelfde warme plekje en daar heeft verder niemand last van.

Mijn eten

Ik heb altijd onbeperkt vers water en krijg elke dag lekkere brokjes. Mijn vriendinnen en ik doen altijd wie het snelste alles op heeft. Het is vaak een drukte van belang als het eten gebracht is. We pikken dan heel hard. Soms zit er wel eens een voet van iemand onder, dan geeft de ander een gil. Dat is niet erg, dat komt door de wedstrijd.

In de zomer krijgen we ook heel veel restjes uit de moestuin. Dat is echt een feest! We scharrelen en krabben, we pikken en draaien tot alles helemaal op is. Ik hoop dat de boerin altijd een moestuin houdt, want anders krijgen we veel minder lekkers…

Mijn status

Ik heb een toekomst op de boerderij zolang ik eieren leg. Wanneer ik niet meer leg, kijken we wat het beste voor mij is. Misschien mag ik nog even los over het erf scharrelen, of in de tuin. Maar dat zijn zorgen voor later…

Tot die tijd laat ik me als een prinses verwennen!

een bruine kip uit de beestenblog

Wil jij meer weten over mijn leven op de boerderij?
Laat een reactie achter, de boerin en ik kletsen regelmatig even bij dus dan kan ik je vragen beantwoorden.

Deze blog is de tweede in de serie: Beestenblog. Volg mij om alle delen als eerste te lezen. Een kijkje in het 
leven van elk dier dat hier op de boerderij woont!
Klik hier voor deel 1.