Een goede boerin worden is altijd mijn doel geweest. Ik doe de dingen graag goed, maar welke eigenschap maakt een goede boerin? Ik doe al 2 jaar supergoed mijn best en ik deel hier wat ik geleerd heb. Welke dingen heb je echt nodig om het hier op het platteland vol te houden? Ik heb de opvallendste onder elkaar gezet.

Eigenschap #1 Wees vriendelijk en gastvrij

koffietijd eigenschap

Eerder schreef ik er al een blog over, maar gastvrijheid is denk ik echt één van mijn belangrijkste taken. Liters koffie zetten en mensen een welkom gevoel geven. Allerlei mensen lopen het erf op en ik probeer iedereen te groeten en vaak maak ik even een praatje. Je laat alles gewoon even liggen wat je aan het doen was, en bent er even voor de ander. Wil je weten wat ik hier eerder over schreef? Lees dan deze blog.

Eigenschap#2 Wees ambitieus

Misschien is het boerenleven niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan ambitie. Maar toch is het voor mij wel zo. Het boerenleven is niet mijn eerste liefde, het is me erbij gegeven. Dus gebruik ik mijn verlangen, om altijd te willen leren en meer te willen weten, nu in mijn voordeel om alles te leren over de boerderij.

Ik denk dat mijn gevoel voor ambitie meewerkt om het bedrijf te leren kennen en mijn rol daarin te vinden. Er bestaat zelfs een echte cursus voor boerinnen zoals ik die niet geboren zijn op de boerderij en ik denk er serieus over deze te gaan volgen. Ik heb altijd al een eigen bedrijf willen hebben en nu heb ik er zo één gekregen. Genoeg kansen!

Eigenschap#3

Wees productief

blokkensysteem eigenschap
Mijn agenda

Met alle ambities die ik heb, loop ik wel eens vast. Ik wil veel te veel doen en het liefst alles tegelijk. Ik werk 3 dagen buiten de deur, doe allerlei dingen op de boerderij en wil dit uitbreiden en ik maak plannen om ook nog een kleine hobbymatige inkomstenbron te creëren in mijn eigen vakgebied. O ja, en dan is het boerinnetje er ook nog! Als je dat allemaal wilt doen, dan is productiviteit van levensbelang.

De coronacrisis heb ik dan ook gebruikt om tijd te nemen om te bedenken wat ik wil, wat ik kan en wat ik belangrijk vind. Ik heb zelfs een cursus productiviteit gevolgd (één van de belangrijkste dingen die ik daar leerde beschreef ik in deze blog) En het werpt zijn vruchten af. Op dit moment is er tijd voor alles wat ik wil! Hoe luxe is dat?!

Eigenschap#4

Werk hard

Ik kwam vorige week een superleuke artikel tegen over een tiener die een baantje op een boerderij had gevonden. Ik moest er erg om lachen, maar herkende het wel. Ik krijg het artikel niet gedeeld maar het ging er over dat de jongen verzuchte naar een paar dagen: “Ik wil geen boer worden, wat werken zij hard!”

En hier wordt hard gewerkt! Elke dag en het is nooit af. Toch zijn we niet zielig, want hoewel we hard werken, is er ook tijd voor dutjes, dagjes weg en lange koffiepauzes met bezoek. En omdat het meeste werk leuk is, is hard werken niet zo erg gelukkig.

Tot slot

Dat waren voor nu de belangrijkste dingen die ik nodig heb om een goede boerin te zijn. Vier dingen die mij helpen vol te houden en een goede boerin te worden. Als ik iets gemist heb, laat het dan weten!