Na 2 jaar boerin te zijn wordt het tijd voor een TOP 10 van dingen waar ik aan moet wennen op de boerderij. Mijn leven is erg veranderd, ten eerste omdat ik niet meer alleen ben. Maar welke 10 dingen vond ik nu echt wennen aan de boerderij? Hier komen ze!

de melktank top 10

#1 Melken

Het melken is iets waar ik echt aan moest wennen. Het moet elke dag twee keer, op vaste tijden en daarin is weinig flexibiliteit. In deze blog kon je lezen waarom wij thuis blijven en waarom, maar het alles te maken met melk.

#2 Vertegenwoordigers

Ze komen en gaan, maken lang niet altijd een afspraak en schuiven met het grootste gemak aan je keukentafel. Vooral in het begin waren zij meer op hun gemak dan ik, dat is nu gelukkig anders. In deze blog kan je lezen wat ik hiervan geleerd heb.

#3 Inkuilen

inkuilen top 10

Daar moet ik nodig een blog aan wijden, maar inkuilen (het klaarmaken van het voer voor de koeien) is een dagtaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Heel weersafhankelijk en een belangrijk moment. Mijn taak is vooral gastvrij zijn en soms op wat kinderen passen. Alles draait om het gras! Het is een leuke dag van samenwerken als team, maar het was even zoeken om mijn rol te vinden.

#4 Mais binnenhalen

Ja deze hoort natuurlijk bij het inkuilen want ook het mais is voer voor de koeien, het proces lijkt hetzelfde. Het verschil is dat er bij mais ook een loonwerker helpt en ik vind dat het hakselen van mais met zo’n groot apparaat toch wat stoerder is ;). Mais doen wij maar 1x per jaar en gras wel vaker. dat maakt het binnenhalen van de mais toch wel heel speciaal.

#5 ’s middags warm eten

Dit vind ik heel prettig! Warm eten in de middag maakt dat om 13u alle rommel weg is en ik de middag voor mezelf heb. Ik ben niet altijd blij dat je om 10u ’s ochtends al goed moet nadenken over wat je gaat eten, maar dat weegt niet op tegen de vrije middag die ik daarna voor mijn gevoel heb!

#6 Dieren die weggaan

Voor een burger soms bijna niet te begrijpen, maar ook de lievelingskoe moet op een bepaald moment weg. De regels van de overheid maken dat je niet alle koeien kan houden, en het is ook gewoon veel werk!

#7 Het vaste ritme

Soms is dit een zeggen en soms is dit een last. Als je lekker bij vrienden zit dan is het melken de reden dat we naar huis moeten. Maar zit het allemaal even tegen, dan zorgen de koeien dat we doorgaan en in beweging blijven.

#8 Altijd werk

De boerderij heeft land, sloten, bomen, tuinen, muren, daken, stallen, dieren en ga zo maar door. Er is altijd wat te doen en het is nooit klaar. In de wintermaanden is het wel rustiger vooral omdat het werk op het land stopt, maar dan moeten er weer schuren opgeruimd, dingen opgeknapt of verbouwd worden.

#9 Oog voor de natuur

de eendeneieren zijn uitgekomen top 10

Kijk eens om je heen! Ik zie nu vogeltjes en leer hun namen. Ik zie plantjes en bloemen die bloeien, dieren die geboren worden en meer dan ooit krijg ik iets mee van de seizoenen. Dit had in de stad ook zeker gekund, maar op de een of andere manier gaat het nu veel makkelijker.

#10 De zorgen

Met de verantwoordelijkheid voor het familiebezit, de boerderij, de koeien en een klein boerinnetje, zijn er ook meer zorgen dan eerder. We bespreken ze en geven ze een plaats zodat ze ons niet in de weg zitten. Maar ik heb nog geen seizoen nagedacht over de regenval en het koeienvoer, dat is toch wel echt nieuw!

Dit is mijn top 10! Ik kan over ieder punt wel een blog schrijven en dat doe ik misschien ooit ook wel, maar alles op zijn tijd.