Hebben jullie een robot? In een eerdere blog stelde ik deze vraag al, want het is een vraag die ik veel krijg. Er zijn meerdere melksystemen en aan elk systeem zitten voor en nadelen, maar de robot lijkt de meest interessante. De drie systemen die ik heb uitgelegd zijn; melken met de hand, melken met een melkmachine en de derde melken met een melkrobot. Heb je het gemist? Lees dan eerst deze blog.

De voor- en nadelen

Je snapt dat alle drie de melksystemen hun eigen voor- en nadelen hebben. Met de hand melken is te tijdsintensief in deze tijden, je kan dit natuurlijk doen als je een koe hebt voor eigen gebruik, maar het is niet haalbaar als je wilt leven van de opbrengst van melk. het tweede systeem, melken met een melkmachine heeft als voordeel dat alle koeien gezien worden. Het nadeel is natuurlijk dat je op vaste tijden thuis moet zijn. Het derde systeem geeft je vrijheid om van huis te gaan omdat er geen vaste melktijden meer zijn. Als nadeel dat je er zelf aan moet denken je koeien echt te zien. Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat je de hele dag berichtjes kunt krijgen van je eigen robot 😉

Wat hebben wij?

Wij hebben optie twee, de melkmachine. Wij melken dus op vaste tijden en de boer ziet dan al zijn koeien. Hij zet ze gelijk apart als er iets mee is of behandeld ze als dit nodig is. In het begin vond ik dit een belastend systeem en leek de robot mij de ideale oplossing, maar ik moet zeggen dat ik mijn mening heb bijgesteld. Een robot verdeeld de piekuren meer, maar brengt met zich mee dat je partner helemaal op elk moment van de dag weggeroepen kan worden.

melkmachine

Mijn boer melkt 2x per dag en is dan even niet beschikbaar. Ik weet natuurlijk wel waar hij is en kan hem altijd vinden en spreken. Het nadeel als moeder is dat deze melktijden dus niet even verzet worden omdat ik even niet lekker ben of mijn kind niet lekker in haar vel zit. Dus op die tijden doe je het alleen, maar elke ouder staat er soms alleen voor. Het voordeel is dat ik dus weet welke tijden dit zijn. Het nadeel is dat het altijd de piekuren zijn van opstaan en naar bed gaan… jammer dan. Het gaat tot nu toe prima en zal met twee kinderen ook vast wel weer goedkomen. Er zijn ook alleenstaande ouders die alles, elke dag, helemaal alleen doen.

Toch een robot?!

Toch is er sinds kort toch een robot het erf opgekomen. Hij is zwart en trouw. Met 1 druk op de knop begint hij, onvermoeibaar, aan zijn ronde. Het boerinnetje vind de robot een beetje spannend, maar langzaam went ze er toch aan.

Ik vind de robot fantastisch en heb nog geen nadeel kunnen vinden. De boer vindt het al lang best omdat ik er zo blij mee ben. Ik heb even moeten zeuren maar deze robot is van mij, ik heb hem voor mijn verjaardag gekregen en ik zorg er goed voor.

robot

Onze robot melkt niet, daar zijn we nog niet aan toe. Voor alles is een tijd. Deze robot rijdt rondjes door ons huis en neemt alle stof en rommeltjes mee. Ik ben er tevreden mee, het huis oogt schoon met weinig inzet van mijn kant. Onze robot melkt niet, maar het is toch een ware toevoeging aan dit huishouden!

Deze blog is onderdeel van een serie over melken, lees hier deel 1 en deel 2.