Al een tijdje speel ik met het idee van een rubriek die ik dan de naam drukke donderdag geef. Nu vraag je je misschien af waarom, nou omdat de donderdag altijd een drukke dag is voor mij. Ik werk namelijk 3 dagen en de donderdag is dan de eerste dag thuis. Tijd om schoon te maken, leuke dingen te doen en tijd voor de boerderij!

Gewoon een inkijkje in een doodgewone dag dus. Een dag waarbij ik probeer “in te halen” wat de dagen daarvoor is blijven liggen. Nu ik zwanger ben van onze tweede is de drukke donderdag nog uitdagender geworden omdat mijn lijf lang niet meer wil wat mijn hoofd wil. Altijd weer een uitdaging dus!

Globaal beeld

Zoals elke dag gaat om 6.05u mijn wekker af, gelukkig niet voor mij maar om te controleren of de boer zich niet verslaapt… dat gebeurt dus eigenlijk nooit meer 😉 Ligt hij er nog in, dan geef ik hem een zet. Is hij weg, dan draai ik me weer om. Rond 7u/half 8 hoor ik leven in de kamer naast mij en het boerinnetje begint druk te kletsen en te spelen. Ze heeft mij nog niet nodig en kan zich zo nog een hele poos zelf vermaken. Toch wil ik wel graag rond 8u beneden zijn voor het ontbijt. Het is toch altijd wel erg leuk om samen te ontbijten als gezin!

Boerinnentaken

Mijn eerste echte “boerinnentaak” is (als ik op tijd beneden ben) het voeren van de poezen. De poezen leven hier als vorsten en krijgen elke ochtend wat broodkorsten in een badje van warme verse koeienmelk. Ze krioelen met zijn allen voor de deur en willen allemaal het lekkerste hapje. Als je niet oppast breek je je nek over ze…

Daarna is er natuurlijk het ontbijt. Na het ontbijt speelt het boerinnetje in de box, een traditie die ik pas ga doorbreken als ze er zelf uit begint te klimmen. Ik zorg dat er iets leuks voor de klaarligt waar ze al een tijd niet mee heeft gespeeld en ze vermaakt zichzelf dan 30-60 minuten helemaal zelf, veilig binnen de kaders van de box. Dit is de tijd voor mijn 2e “boerinnentaak”. Namelijk de boekhouding, even ongestoord achter de computer om alle getallen te verantwoorden en de rekeningen te betalen.

Wat elke huisvrouw doet

Omdat de boer op donderdag op pad gaat langs allerlei boeren om nuttige dingen te doen, is de koffie al vroeg gezet en gedronken. De boerderij is daarna ‘alleen voor meisjes.’ En dan is het poetsuurtje, het boerinnetje en ik lopen rond met vochtige doekjes, stofzuigers en dweilen (afhankelijk van wat er aan de beurt is.) Er is altijd wat te doen en hoewel het nu langzamer gaat met een dikke buik in de weg, probeer ik de belangrijkste dingen wel te doen. Rond 11u is er een pauze met iets lekkers (vooral voor het kleine boerinnetje) en de verplichte rust (vooral voor mij).

drukke donderdag op de boerderij-mealprep
Resultaat van een mealprep
(dan komt er niks van schoonmaken natuurlijk)

Daarna staat de lunch op het programma. Omdat wij ’s middags warm eten worden de aardappels geschild, stamppotten gestampt of ovenschotels in elkaar gedraaid. Ik probeer grote pannen vol te koken zodat er overblijft en we er op mijn werkdagen nog een keer van kunnen eten.

Rust

Na de lunch is er tijd voor rust in huis. Het boerinnetje gaat naar bed of op haar kamer spelen. En ik kruip nog een keer achter de computer voor een blog, mails of gewoon een beetje facebook. Ik probeer in deze tijd ook minstens een half uurtje te gaan liggen om mijn lijf te vriend te houden. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik ook heel vaak gewoon gelijk op de bank kruip en slaap. Nou ja, bijna in coma lig. Het tweede trimester ging beter maar nu is de vermoeidheid weer terug.

Naar buiten

drukke donderdag -kippen voeren

Het laatste gedeelte van de middag begint met koffie en een uitgeslapen boerinnetje. We doen laarzen aan en overalls en we trekken naar buiten. Als het koud is doen we alleen even snel de kippen voeren, maar nu het weer mooier wordt staan we weer auto’s te wassen, ramen te lappen, vegen we de kalverenschuur aan of de deel. De klussen buiten trekken meer als de zon schijnt en het boerinnetje is de beste helper die er is!

Het leuke van op de boerderij opgroeien is dat papa altijd thuis is. Dus een ritje mee in de trekker, papa helpen met hout stapelen of een andere klus waar je gewoon omheen kunt dartelen is altijd een groot succes! Als mama geluk heeft kan ze dat ene klusje doen wat makkelijker gaat zonder peuter of even lekker een momentje voor zichzelf nemen.

De avond

Voor we het weten sta ik de tafel weer te dekken en beginnen we aan de avondroutine van brood eten en een peuter naar bed brengen! Zo vliegt een dag voorbij. De eerlijk (daar issie weer!) gebied mij om te zeggen dat ik vanavond toevallig een blog schrijf, maar op donderdagavond is de energie er wel goed uit. Ik loop door mijn huis om het voor het oog een beetje schoon te maken en rond de laatste halve dingen af. Morgen is er weer een dag, ik ben klaar en ga douchen, zit/lig op de bank of doe iets zinloos.

Morgen is er weer een dag!