Het dieet van de koe, vandaag over de basis daarvan namelijk het gras.

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Wat de koe niet kent, eet hij ook niet!
En dan eet de koe dus alleen gras. Dat heb ik deze zomer geleerd.

Ik voer de boer

Ik vind eten altijd erg belangrijk. Het moet lekker zijn en het moet op tijd zijn. Als ik te laat eet, ben ik niet gezellig. Het is mijn taak om te koken. Mijn boer kent veel eten niet, maar wil altijd proberen en vind het meestal ook lekker. De maaltijden zijn daarom ook vaak een hoogtepunt op de dag. Allemaal even bijkletsen aan tafel en ondertussen worden de magen weer gevuld. En mijn humeur is weer op peil, ook fijn 😉

De boer voert de koe

Voorop staat dat ik met het voeren van koeien niets te maken heb. Ik mag heel veel vragen stellen over voeren. Ik mag de kalfjes hun melk geven en het aangereikte voer uitstrooien, maar verder niet. Misschien komt dit omdat er trekkers bij komen kijken en dat het voer precies wordt samengesteld? Maar ik rij hoogstens een keertje mee. Mijn taak is eenvoudiger. Ik voer de boer… ook belangrijk.

Voeren van de koeien doet de boer dus zelf. Het is een belangrijke taak. Wat kent een koe wel en wat eet hij op? Iedere boer vult dat een beetje naar eigen inzicht in, passend bij zijn eigen bedrijf en bij zijn eigen missie. Wij voeren onze koeien elke dag, ook als ze in de wei zijn. (Mooi he, dat ik ‘wij’ zeg. Maar ik faciliteer dus dat de boer kan gaan voeren.) Een koe moet goed eten, want dan blijft hij gezond en geeft hij goed melk. Mijn boer is er elke dag een behoorlijke tijd druk mee.

De koe eet gras

dieet gras en aardappels
Het gemixte voer

Natuurlijk eten koeien voornamelijk gras en mogen ook onze koeien minimaal 120 dagen per jaar lekker naar buiten om daar te grazen. Voor het voer van de koeien heeft de boer een grote mixer en daar mixt hij wat dingen door elkaar. Voornamelijk gras en mais. Daarnaast krijgen de koeien brok (dat wordt speciaal samengesteld voor ons samengesteld door iemand die daar verstand van heeft, daarover in een andere blog meer.) De mixer mixt alles mooi door elkaar en vervolgens spuugt de mixer het in de stal voor het hek uit.

Aardappels, Eet smakelijk!

In deze zomer konden de boeren door COVID-19 de aardappels niet kwijt. Wij kochten dus voor een keertje een mooie partij aardappels voor onze koeien. De aardappels gingen mee in de grote mixer met de rest van het voer. Vrolijk stuiterden de aardappels rond in de stal toen het voer voor de koeien werd neergegooid. De koeien keken er niet naar om.

Dat kennen ze niet, dus dat eten ze niet!

Het was even tobben, maar na een paar dagen at elke koe per ongeluk een aardappel. En toen bleken aardappels toch wel erg lekker te zijn! Het waren de spekjes in de stamppot en de koeien waren heel handig om de aardappels er als eerste uit te vissen. Al snel was de berg aardappelen op.

Nu zitten de koeien weer op hun gewone dieet. Ze klagen niet, ze eten wat hen wordt voorgeschoteld. Daarna liggen ze uren te herkauwen, want eten is voor een koe een dagtaak!

Deze blog is onderdeel van een serie over het dieet van de koe, Abonneer je zodat je niks mist!
Lees verder deel 2, deel 3 en deel 4 van deze serie.